То включвало 11 семейства

Стадо от 30 косатки, включващо около 11 семейства, бе заснето в залива Монтерей, Калифорния, съобщава CNN.

„Косатките се събират, за да се социализират и да установят отношения с други екземпляри. Така и ловуват по-ефективно. Това беше най-впечатляващата гледка, която съм виждала през 35-те години, в които изследвам този вид животни”, каза Нанси Блек, морски биолог в „Monterey Bay Whale Watch”.

Четири косатки, плуващи само на 40 мили южно от Нантакет, Масачузетс, пък са били забелязани от друга група изследователи. Стадото се състояло от един възрастен мъжки, една възрастна женска и две малки.

Морето край Аржентина изхвърли седем косатки

"Първоначално видях само две пръски пред самолета. Докато обикаляхме района, два кита изплуваха твърде бързо и не можах да определя какви са. При третото изплуване вече видях характерната им окраска", каза Катрин Маккена, асистент-изследовател в "Аквариума на Нова Англия", цитирана от CNN.

Орла О'Брайън, научен сътрудник, който ръководи екипа за въздушни проучвания в Центъра за океански живот "Anderson Cabot", пък отбелязва че наблюдението е наистина специално, тъй като популацията на косатките по тези географски ширини е много малка.

Отмъстителна косатка потопява яхти с бандата си край Гибралтар (ВИДЕО)

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: CNN