""Благодарение на робота, можем да засадим до 600 растения за една сутрин", каза Мохсин Казми

Организация за опазване на джунглата на Амазонка използва робот за засаждане на семена, за да подпомогне залесяването на региона. "Джънгълкийпърс" е организация с нестопанска цел, която работи в Перу. Ние сме изключително вдъхновени от коренното население, чиято основна цел е опазването на тази река. И сме се обединили със страхотна група хора, за да защитим водосборния басейн", каза Мохсин Казми, главният изпълнителен директор.

От години биоразнообразието на региона е унищожавано. "До момента сме загубили 20% от общата площ на тропическите гори в Амазонка”, допълни Казми.

Вицепрезидентът на организацията, Хуан Торес е бивш нелегален миньор и дървосекач. По думите му ежедневно в този регион се извършва добив на полезни изкопаеми горива и дървесина, както и лов на диви животни. „Има изключително много дървосекачи. Не можете дори да си представите колко много дървета отиват за сеч всеки ден и щетите, които остават след това. Наистина е сърцераздирателно когато го видите, тези противозаконни действия вредят на цялата екосистема”, каза Торес.

В борбата с обезлесяването, швейцарска компания предоставя на природозащитниците, версия на един от най-популярните си роботи, за да подпомогне дейността им. Роботът "Юми" е пуснат за пръв път през 2015 г. Той е създаден специално, за да автоматизира промишлеността. Според компанията, това е най-отдалечената дестинация, където един от нейните продукти влиза в употреба.

"Този робот е невероятно пъргав и е в състояние да засади всички семена за нашия разсадник. Така екипът има повече време да се фокусира върху самия проект за залесяване", каза Мохсин Казми.

Три дни са били необходими на организацията, за да транспортира робота до базата си. Той може да работи по цял ден като внимателно взима семената и с помощта на малка лопатка разкопава почвата, за да ги засади. "Благодарение на робота, можем да засадим до 600 растения за една сутрин, което при борбата с обезлесяването е еквивалентно на две футболни игрища", обясни Казми.

Организацията използва местни работници за защита и засаждане на дървесни фиданки. От скоро природозащитниците проучват възможността за създаване на по-мащабни съоръжения, където още роботи да бъдат включени в залесяването.

"Миньорите и дървосекачите разполагат с модерни технологии. Ако имаме робот тук, който да помогне засаждането на дърветата и обучим местните хора как да работят с тази модерна технология, битката би била по-равностойна. Мисля, че именно това е посоката, в която трябва да вървим", каза Торес.

Обезлесяването на амазонската джунгла в Перу до голяма степен се дължи на незаконния дърводобив и добив на злато, както и от изсичането на горите с цел засаждане на кока, основната суровината за производство на кокаин.
"Убеден съм, че Амазонка може да бъде спасена и всички ние трябва да работим заедно. За да успеем да го направим, трябва да обединим науката, технологиите и знанията на местните хора”, заяви Денис дел Кастильо Торес, програмен директор от изследователския институт.

Амазонка е най-голямата джунгла в света, а частта от нея, която се намира в Перу е на втората по големина след тази в Бразилия. Поради огромните количества въглероден диоксид, които тя поглъща, нейното опазване е от ключово значение в борбата с изменението на климата в глобален мащаб.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook