Президентът подписа отстраняването на Иван Гешев от поста главен прокурор

Четири дни след като Висшият съдебен съвет взе решение за отстраняване на главния прокурор, президентът Румен Радев подписа указа. Така Иван Гешев стана първият на този пост, който ще го напусне предсрочно по решение на кадровиците. Причината за това - уронване на престижа на съдебната власт с репликата към депутатите „политически боклук”.

Указът на президента Румен Радев слага край на ерата „Иван Гешев” в средата на 7-годишния му мандат. Оттук-нататък въпросът е кой ще поеме държавното обвинение. Вероятно още утре Пленумът на Висшия съдебен съвет ще се събере, за да гласува временно изпълняващ длъжността. А кой да бъде той - мненията са разделени между посоченото в закона, тоест заместника с най-дълъг стаж, и моралните възражения, че целият екип на Иван Гешев е компрометиран.

Следва още по-сложна задача - избор на нов главен прокурор. Дали ВСС с изтекъл мандат може да открие процедура, а самият избор да направи нов състав на съвета е още един безпрецедентен в историята ни казус.

Гешев с първи коментар след отстраняването му от поста главен прокурор

Точка на казуса ще бъде ли отстранен наистина Иван Гешев сложи президентът Румен Радев, който в късния следобед подписа указ за освобождаването му. Два часа по-късно Иван Гешев излезе с позиция в страницата си във Facebook.


Няма по-важно нещо на света от истината. Справедливостта е резултат от истината.
Дали тези „политици”, които изкривиха истината и несправедливо ме отстраниха заради думите „политически боклук, извинявам се за израза” - дали по този начин ще постигнат одобрението на хората?"
, пише Гешев. И добавя, че „борбата за справедливост продължава".

Репликата, която ни доведе до тази ситуация без прецедент, беше произнесена на 15 май.

Според един от прокурорите, които поискаха махането на Гешев заради уронване на престижа на съдебната власт, указът на Радев слага край на натиска, който вече бившият главен прокурор е оказвал по различни дела.

Президентът подписа указа за освобождаването на Гешев

„Всички дела срещу политици, вероятно. Тъй като се работят в извънредно кратки срокове, прекъсват се отпуски на колеги, прекъсват се командировки на колеги - прокурори, за да работят извънредно през съботно-неделни почивни дни по тези дела - нещо, което досега никога не се е случвало”, коментира Георги Кузманов - вносител, Прокурорска колегия.

Срещу освобождаването на Гешев беше друг член на ВСС - Вероника Имова от Съдийската колегия. За нея случващото се е „пълзящ преврат в съдебната система”.

„Констатирам, че този преврат успя. И смея да очаквам оттук - насетне, последният бастион на демокрацията и на правовата държава, а това е Конституционният съд, който би могъл да бъде сезиран. Указът на президента подлежи на конституционен контрол за конституционосъобразност”, заяви Вероника Имова, член на ВСС, Съдийска колегия.

Сега най-спешната задача на кадровиците е да изберат кой ще бъде временно изпълняваш длъжността „главен прокурор".

„Вероятно ще се насочим към някой от заместниците или някой друг прокурор от Върховна касационна прокуратура”, заяви Георги Кузманов от Прокурорската колегия, ВСС.

„Колко извънредно, колко необичайно, колко извън правната логика на развитието на демократичния процес възникват такива ситуации, но ето на - възникна и такава. И следва да се разсъждава дали Пленумът или съответната колегия, тоест Прокурорската, следва да излъчи заместник”, коментира Имова.

Макар и да е по заместване, избраният от кадровиците ще има същите права и задължения като обвинител номер едно. А това крие рискове, смята преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова.

„Напълно е възможно, тъй като той ще има правомощия подобни на главния прокурор, да оттегли исканията за имунитетите. И всички тези в момента въпроси, които се задават по отношение на комисията по имунитетите, и възможностите някои от народните представители да бъде привлечен, да бъдат оттеглени”, коментира доц. Киселова.

В едноседмичен срок Висшият съдебен съвет трябва да открие процедура по избор на нов главен прокурор. Тя ще отнеме поне 3 месеца, казват кадровици и експерти.

Коментар имаше и от съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков. Той написа, че както Сотир Цацаров вече не е председател на КПКОНПИ, така и Иван Гешев вече не е главен прокурор.

"Единият ме съди лично, другият ми поиска имунитета след 2 години затворено производство, написа Петков. Темата ще е водеща утре в Народното събрание.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.