Президентът вече подписа указа за освобождаването на Иван Гешев

За първи път в историята на България един от така наречените трима големи в съдебната система е отстранен от длъжност. Официално вчера държавният глава издаде указ за предсрочно освобождаване на Иван Гешев от поста главен прокурор, а днес се очаква и публикуването на решението в „Държавен вестник”. Гешев беше отстранен от Пленума на Висшия съдебен съвет с мнозинство от 16 на 4 гласа заради репликата "политически боклук", произнесена на пресконференцията, на която той скъса своята оставка.

Президентът подписа указа за освобождаването на Гешев

В петък Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет се събра, за да реши кой ще изпълнява функциите на главния прокурор до избора на нов обвинител номер едно. В Съвета обаче има сериозни спорове дали това трябва да е някой сегашните заместник-главни прокурори или пък друг обвинител от Върховната касационна прокуратура. Иван Гешев има петима заместници. Един от тях - Пламена Цветанова, подаде оставка минути преди началото на заседанието на Прокурорската колегия. Около 20 минути по-късно кадровиците си дадоха почивка, за да разговарят с всички заместници на Гешев и да ги попитат дали са съгласни да участват в процедурата.

Заместничка на Гешев подаде молба за напускане

По закон, при предсрочно прекратяване на мандата на един от тримата големи, ВСС има 7 дни да открие нова процедура за избор. Тя може да трае около 3 месеца.

Самият Гешев пък има право поиска да бъде възстановен на длъжност прокурор във Върховната касационна или Върховна административна прокуратура. Решението отново се взима от Прокурорската колегия на ВСС. 

ВСИЧКО ЗА ОТСТРАНЯВАНЕТО НА ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.