Как капачките, които събираме вкъщи, спасиха живот

За тази история си струва да останете. Тя е доктор Хара ал Юсеф – спешен медик, изроди бебе в линейка, а след това д-р Дориана Маринова го стабилизира в една от онези оборудвани линейки, които се купуват с капачките, които събираме вкъщи. Къде започва тази история, в студиото са д-р Юсеф, д-р Маринова и Лазар Радков, който познаваме от кампанията му "Капачки за бъдеще".

Кувьоз и линейка от „Капачки за бъдеще” спасиха недоносено бебе

Д-р Юсеф работи в Спешна помощ - Пловдив, но поради липса на кадри е командирована в Карлово. Баща ѝ е сириец, а майка ѝ е българка. Сестра ѝ също е спешен медик. Разказва, че е получен сигнал за бременна жена с изтекли води в село Христо Даново. "Когато стигнахме, жената все още не беше започнала да ражда, по време на транспортирането ѝ към Карлово, ѝ изтекоха водите. Имала съм с годините притеснение, че това ще ми се случи. В този момент се организирах и направих каквото можах. Раждането беше пето за дамата, продължи бързо. Беше рисково, защото е в започващ 8 месец. Бебенцето леко проплака. Бяхме в обикновена реанимационна линейка", разказа тя.

В болницата в Карлово родилката поема неонатологът д-р Маринова. "Такива ситуации имаме често, но детето не беше добре. Линейките на спешна помощ не са оборудвани за новородени деца, затова то дойде охладено. Детето имаше дихателен проблем, наложи се да го стабилизирам с кислород в кувьоз. Детето попадна при нас на 15-тата минута от раждането. Линейката е много важна, без нея нещата щяха да са много по-драматични", спомня си тя. И допълва, че бебето се е наложило да бъде интубирано заради вродена пневмония, но това може да се преодолее.

Лазар Радков смята, че ако всеки дава това, на което е способен, нещата може да са по-хубави. "На път е да бъде готова петата линейка от "Капачки за бъдеще". Отскоро вече има и в Северна България. Тепърва събираме подобни истории", посочи той.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.