В този час пред Съдебната палата се провежда пореден протест на Инициативата "Правосъдие за всеки" срещу Сарафов

Остри критики сред магистрати и съсловни юридически организации за решението на Висшия съдебен съвет да открие процедура за избор на нов главен прокурор. Прависти смятат, че преди парламентът да избере нов състав на кадровия орган, тази процедура не трябва да бъде започвана. 

С 12 на 4 гласа снощи Висшият съдебен съвет откри процедурата за избор на нов главен прокурор. Ако обаче тя се проведе от този състав на Съвета, то вероятно просто ще се повтори моделът "Гешев", смятат неправителствени организации. Затова предлагат не само нов състав на кадровия орган да проведе избора от началото до края, но и кандидатите за парламентарната квота да бъдат номинирани от професионални общности като Съюз на съдиите, Съюз на юристите или адвокатурата.

Сарафов разпореди проверка на преписки по лични проверки от прокурори след 2 май

В този час пред Съдебната палата се провежда пореден протест на Инициативата "Правосъдие за всеки". Според хората изборът на Борислав Сарафов за изпълняващ функциите "главен прокурор" на практика е подмяна, а не промяна на статуквото.

Докато парламентът не реши дали и какви конституционни промени ще направи по отношение на правомощията и фигурата на главния прокурор, министърът на правосъдието няма да издига кандидат за нов обвинител номер едно. Това обяви Атанас Славов от парламентарната трибуна часове след като Висшият съдебен съвет откри процедурата по избира.

"Моля да няма спекулации, че ще предлагам конкретни лица, още по-малко лидер на политическа партия като кандидат за главен прокурор", посочи Славов.

Адвокатурата също намира за твърде прибързано решението на Висшия съдебен съвет. Оттам казват, че кадровиците съвсем формално се придържат към буквата на закона, според която в седемдневен срок след подписването на Указа за освобождаването на Иван Гешев те са длъжни да открият новата процедура.

Организират протест срещу избора на Борислав Сарафов

"В правото е хубаво да имате припокриване между морал и справедливостта и закона….в случая е очевидно, че нямат легитимност за това, което правят. Нямат обществено доверие, нямат доверие включително на представителите на съдебната власт", посочи Петър Славов - адвокат.

Решението, според професионалната общност, е максимално бързо Народното събрание да започне процедурата по избор на своята квота във Висшия съдебен съвет.

"Силно се съмнявам, че ще успеят да стигнат до заявките за конституционна реформа, и честно да Ви кажа, малко се притеснявам, ако тръгнат да правят реформа с това мнозинство в момента", заяви Петър Славов.

И адвокати, и неправителствени организации смятат, че настоящият Висш съдебен съвет ще номинира Борислав Сарафов за титуляр на поста. Което поражда нови съмнения около легитимността на решенията им.

"Мнозинството е определящо , но не винаги за хората това…с оглед гласовете, които го подкрепяха, те покриват този минимум от 13 гласа, който е необходим", подчерта Емил Георгиев от „Правосъдие за всеки”.

Професионално и морално компрометиран, Борислав Сарафов няма да бъде подкрепен от неправителствения сектор при евентуалното му номиниране, категорични са съсловните организации.

"Представете си ситуацията - той е временно изпълняващ длъжността, тръгва разследване срещу него и ще трябва временно да бъде отстранен от длъжност. И ще трябва на временно определения да изпълнява длъжността, и на него да му се намери заместник. Ние ще станем абсолютно за посмещище", смята Георгиев.

Новият Висш съдебен съвет трябва да избере следващия главен прокурор, категорични са от неправителствената организация. В противен случай кадровиците могат да прекратят процедурата по средата, за да търсят нови кандидати.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.