Вижте какво представлява специалното легло

Да спиш над бездната на шеметни височини – уникално приключение за по-смелите. За целта се използва легло, наречено порталедж. То се носи от опитни катерачи. Те нощуват с върху скални стени, които не могат да бъдат изкачени за ден.

В някои европейски страни вече има възможност всеки да прекара една нощ в  порталедж. Репортерът на поредицата „Евромакс” на „Дойче веле” Аксел Примавези опитва подобно изживяване.

„Където светът се топи”: Фотограф заснема аномалии в природата (ВИДЕО)

Приключението му започва с поход към Уркопф в Северна Австрия. От върха на планината Аксел тренира първо спускане с въже. Падът е почти 200 метра вертикално, след което той трябва да се изкатери обратно.

Така нареченият порталедж се сглобява преди употреба. Внимателно се свързват алуминиевите тръби, покрити с найлонова тъкан. Аксел се приготвя за сън като остава вързан с въжето, което е фиксирано за върха. То го предпазва, дори и порталеджът да се преобърне през нощта.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от предаването „Евромакс“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 11.30 ч. и сряда от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.