Върховните магистрати ще решават и за механизма за разследване на главния прокурор

Конституционният съд допусна за разглеждане питането на бившия главен прокурор Иван Гешев относно промените в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, с които беше въведен механизъм за разследване на обвинител №1 и беше свалено мнозинството за освобождаването му. Решението им по същество обаче ще бъде взето на по-късен етап.

Нели Куцкова: Сарафов години наред работеше с Гешев, а сега се оказа борец срещу "гешевизма"

Няколко дни след като парламентът извънредно вкара в пленарна зала промените в НПК, с които на практика се въвежда механизма за разследване на главния прокурор, Иван Гешев изпълни заканата си и атакува текстовете пред Конституционния съд. В писмото си, бившият главен прокурор напомняше, че вече има приета законова рамка, според която всеки обвинител у нас може да разследва главния прокурор. Гешев атакува и правилото, че може да бъде отстранен от поста с по-малко гласове, отколкото председателите на върховните съдилища у нас. Вносителите на законопроекта при гласуването му се мотивираха с различните функции и правомощия, които имат тримата големи в съдебната власт.

В следващите месеци върховните магистрати трябва да решат отговаря ли на Конституцията приетия механизъм за разследване на главния прокурор, както и дали е законно бившият обвинител номер едно да е бил избран със 17 гласа, а освободен с 13, след промяна в закона.

Самият Иван Гешев коментира казуса в социалната мрежа. 

В профила си във Facebook, бившият главен прокурор написа, че "рекордно бързото ми отстраняване трябваше да изпревари произнасянето на Конституционния съд.  

И докато Конституционният съд решава дали е законно отстраняването на Иван Гешев, напълно легално в ход е вече процедурата по избор на следващия главен прокурор.

“Да, считам, че това е процесуална пречка за продължаване на процедурата във Висшия съдебен съвет. На следващия Пленум на Висшия съдебен съвет следващата седмица, този въпрос ще бъде обсъден и се надявам процедурата да бъде спряна”, заяви министърът  на правосъдието Атанас Славов.

В парламентарната правна комисия също нямат еднозначно мнение

„Това ще реши Висшият съдебен съвет. Това е единственият орган, който може да реши дали ще започне нова процедура, предстои да разберем, изцяло. Защото тя предпоставя все пак и другите органи в съдебната власт и те наново да се изберат, членове на Висшия съдебен съвет, което, според мен, е проблем”, подчерта Стою Стоев, председател на парламентарната правна комисия.

Славов: Амбицията ни е през юли да има иницииран проект за конституционни промени

„Аз смятам, че Висшият съдебен съвет трябва да се движи по решението, което е взел. Ако желае да го преразгледа, това е негова воля”, посочи Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ – СДС.

Заедно с механизма за разследване на главния прокурор, депутатите приеха, че до три месеца трябва да се проведе и избор за нов състав на ВСС.

„Аз считам, че трябва да се изчакат измененията в Конституцията, защото те ще засягат структурата и функционирането на ВСС. Очакването е да бъде разделен ВСС на Висш съдебен съвет и на Прокурорски съвет”, заяви Надежда Йорданова, депутат от ПГ на ПП – ДБ.

Поредният безпрецедентен съдебен казус Висшият съдебен съвет се очаква да разгледа следващият четвъртък.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.