„Ние знаем коя мускулатура не работи пропорционално спрямо другата, намираме увредените нерви и лекуваме", разказа тя

След операция младеж, който е с детска церебрална парализа, успява да си служи с дясната ръка и да върви към своята мечта – да рисува. Това става с иновативен метод, който дава шанс на деца с детска церебрална парализа да раздвижат засегнатия крайник. Проф. Маргарита Кътева от Университетска болница „Софиямед”, въвела за първи път метода в България, разказва за прилагането му в страната.

„Увреден мускул при ДЦП означава, че липсата на кислород в мозъка е довела до отпадане на нормалната функция на крайниците. Появява се дисбаланс между мускулите, които разгъват или сгъват дадения крайник и детето остава в една позиция. Ако детето не дойде навреме, е трудно да се преодолеее. Досега е било трудно да се премахне следствието от това увреждане, сега се работи с пострадалите мускули”, разказа проф. Кътева.

Деца с увреждания се учат да управляват яхта и да плуват

Тя представи и начина, по който медиците помагат. „Ние знаем коя мускулатура не работи пропорционално спрямо другата, намираме увредените нерви и ги прекъсваме”, разказа д-р Маргарита Кътева.

По думите й този метод е много по-ефективен при децата, защото при възрастните мускулатурата е направила обездвижване в съответната става. Д-р Кътева е обучена във Франция. Тя още помни първия си пациент и призовава родителите да търсят помощ още в ранен етап. „Колкото е по-малко детето, тогава работим само с мускулатурата. При по-възрастните атакуваме и ставите, за да придобият съответната функционалност”.

16-годишно момиче с церебрална парализа остана без пенсия и личен асистент

Повече по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.