„Въпросът не е какво си казал, въпросът е какво ще направиш, за да се намира семейството ти в безопасност", каза съветникът на Зеленски

„Цената, която Украйна плаща, вече е толкова огромна. И е толкова трудно да обясниш на хората, че не трябва да коленичим пред Русия и че тази война със сигурност ще я доведем докрай”. Това заяви съветникът на украинския президент Михайло Подоляк в екслузивно интервю пред NOVA в предаването "На фокус".

„Исторически може да запишете като голяма страница в своята собствена история, че България реши веднага да помага на Украйна”, заяви Подоляк. „Ние имахме нужда и от помощ, и от оръжие от различен порядък, защото тогава всичко тепърва започваше. И именно България – припомням, че това беше по времето на правителството на Кирил Петков – взе своето съответно принципно решение максимално и мащабно да помага на Украйна”, посочи още той.

"На практика всичко, което можехме да получим в първите дни, го получихме с помощта на нашите български партньори", категоричен е съветникът на Зеленски.

„След войната ще има много истории, ще се разбере кой се обади, кой създаде логистични бази в страната”, обясни съветникът на Володимир Зеленски.

За първите часове на войната на Русия в Украйна той разказа: „В 4:30 сутринта, първи изстрели в Украйна – беше трудно да се пътува за работа, защото хората напускаха Киев. Най-сетне получихме възможност да доведем света до съществени промени. Украйна при всички положения щеше да се озове в тази война. Всеки човек ще има право на избор – какво иска. Тръгнах от дома и видях семейството си чак след много месеци – само онлайн. Казах на децата си, че това е война”.

Той е категоричен, че не думите, а делата говорят. „Въпросът не е какво си казал, въпросът е какво ще направиш, за да се намира семейството ти в безопасност. Въпросът не е за твоето семейство, въпросът е за други семейства, деца. Много мъже взеха оръжие в ръце и отидоха да защитават Киев. Родителите им отидоха да защитават, не да падат на колене”, каза Подоляк.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook