"Противопоставянето на която и да е държава членка е неоснователно, заяви румънски депутат

Европарламентът гласува България и Румъния да влязат в Шенген до края на тази година. С огромно мнозинство от 526 гласа „за” евродепутатите подкрепиха поредната резолюция, с която призовават съветът да одобри присъединяването на двете държави. Снощи в Страсбург се състояха дебати, в които за пореден път беше потвърдена подкрепата за присъединяването на България и Румъния.

Гласуването днес е поредния знак от Европа, че България и Румъния са готови да влязат в Шенген, убеден е депутатът от ЕНП Емил Радев. По думите му подкрепа за присъединяването е дошла и от представители на Нидерландия и Австрия.

„Виждам, че голяма част от евродепутатите от тези две страни подкрепиха резолюцията. Но се надявам вътрешно-политическите борби и особено предстоящите избори в края на ноември в Нидерландия да не попречат Испанското председателство да подложи на гласуване в Съвета приемането на двете държави. България и Румъния са готови за членство Няма да се уморим да го повтаряме и вотът днес го доказа за пореден път”, каза Радев.

България е покрила всички критерии и трябва да се сложи край на двойните стандарти, смята лидерът европейските либерали Илхан Кючук.

„Това е една последователна позиция на ЕП, но за да промени мнението на една или друга държава трябва да бъдат положени много дипломатически усилия. И аз призовавам българското правителството да не разчита просто на добрия сигнал, който идва, а да положи всички усилия да работи правителството с опозиционните партии и с обществеността в Нидерландия и в Австрия”, заяви той.

Вотът на европарламента днес е доказателство, че България е спирана по пътя за Шенген заради интереси на други държави, твърди Ангел Джамбазки.

„Двете страни са ощетени от вътрешно-политическите и икономическите интереси на Нидерландия”, обясни той.

Това е поредният път, в който евродепутатите настояват Съветът на ЕС да постигне единодушие, след като готовността на двете държави беше отчетена още през 2011 година.  

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook