"На нас не ни трябват, хубаво е да ги дарим", заяви Атанас Запрянов

Депутатите от Комисията по отбрана приеха Проект за решение за допълнително предоставяне на военно-техническа подкрепа за Украйна, предаде репортер на БГНЕС. С него се предостяват бронетранспортьори и резервни части за тях на Украйна.

От БСП и “Възраждане” се противопоставиха на предложението, но с гласовете на депутатите от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и ИТН проекторешението беше прието. При гласуването 10 депутати гласуваха “за”, 5 “против”, а “въздържали се” нямаше.

Тагарев: Имаме проблеми с поддръжката на МиГ-29

Целта на проекторешението е страната ни да предостави бронирана транспортна техника с наличното към нея въоръжение, както и резервни части за обслужването й, с отпаднала необходимост за нуждите на МВР.

Дипломатически искри между Президенството и украинското посолство у нас (ОБЗОР)

От МВР посочиха, че подкрепят инициативата и застават зад нея. “На нас тази техника не ни върши никаква работа и даже ни пречи. За нас е важно тази помощ към Украйна да се осъществи в най-кратки срокове”, каза заместник-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев. “Ще предадем наличната техника във вида, в който е. МВР няма да се ангажира с ремонт”, добави той.

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов посочи, че нуждата на българската армия се определя от щатните потребности. “Всички наши формирования в момента са попълнени с техника. На нас не ни трябват, хубаво е да ги дарим. Ние не спорим дали да ги дарим или не, а как да стане по-бързо”, уточни той. По думите му след като се обяви пакетът с бронирана техника с отпаднала необходимост за нуждите на МВР, Украйна ще каже от какво точно в подготвения пакет имат нужда.

Ивайло Мирчев от ПП-ДБ коментира, че те спорят през кое министерство да изпратят оръжието. “Призовавам да сме градивни, а не да си прехвърляме топката”, призова той. "До момента Украйна е закупила от България въоръжение и боеприпаси за около 5 млр. лева. А България е е дна от страните, изпратила най-малко", посочи Мирчев.

От опозияцията обаче контрираха. "Защo трябва да дaдем нашите БТР-и, които пдлежат на модернизация", попита Николай Дренчев от "Възраждане". "По-скоро съм загрижен, защото даряваме нещо, което видимо няма да върши работа. Не им мислим доброто по този начин", каза Атанас Зафиров от БСП. 

ПОМОЩ ЗА УКРАЙНА: Депутатите решават да изпращаме ли стара техника на Киев

На същото заседание депутатите от Комисията решиха Министерският съвет, а не Народното събрание, да решава за оръжията, които се предоставят от България на Украйна. Така парламентът няма да има думата по отношение на военната помощ, която ще се изпраща за Украйна.

Решението бе прието в Комисия след като депутатите отхвърлиха Проект на решение на Министерския съвет да внесе в Народното събрание законопроект за ратифициране на подписаното на 3 януари 2023 г. Допълнително споразумение между военните министерства на България и на Украйна за безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси. Проекторешението е внесено от Корнелия Нинова и група народни представители и неговата цел е всяко решение за това каква военна помощ да бъде предоставена на Украйна да минава през решение на Народното събрание.

Депутатите отхвърлиха и Проект на решение за изменение на Решение на Народното събрание за ускоряване процеса по обновяване на ведомствените военновременни запаси на Министерството на отбраната, което бе внесено от Корнелия Нинова и група народни представители.

БТР-И ЗА УКРАЙНА?: Спор в НС за нов транш военна помощ за Киев

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.