Решението бе взето от Народното събрание

Парламентът даде зелена светлина за изпращането на бронетранспортьори от складовете на МВР за Украйна. То беше подкрепено с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и ИТН. Против военната помощ бяха от БСП и "Възраждане".

Предложението над 100 български бронетранспортьори да се дадат на Киев взриви страстите в залата. Вносителите за пореден път подчертаха, че помощта няма да навреди на България.

Споменато беше и предоставеното оръжие по време на кабинета „Петков”. Бившият икономически министър в кабинета Корнелия Нинова отговори на критиките и призова: „Демократи, вие правовата държава признавате ли я? Свалете си имунитетите, страхливци и елате в съда”.

СЛЕД СКАНДАЛИ В ЗАЛА: Парламентът връща пристанище „Росенец” на държавата (ОБЗОР)

От "Възраждане" също критикуваха предложението за помощта. „Украйна била приятелска държава. Не, тя е терористична, защото заплашва хора с убийство и даже трябва да ѝ наложим санкции”, смята председателят на партията Костадин Костадинов. Той нарече решението на НС „позорно и предателско”.

За да стигнат БТР-ите до Киев, Министерският съвет трябва да сключи споразумение с украинската страна. Последната дума обаче отново ще е на Народното събани.

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.