"Никога не се отказвам", заяви д-р Валерий Плачков

Раменната става е най-подвижната в човешкото тяло. Тя има голяма свобода на движение, което предполага и голяма възможност за травми. Това заяви проф. Асен Балтов в предаването „Пулс” на NOVA NEWS.

Травмите от катастрофи са сравними с наранявания от огнестрелни рани, каза той. По думите на бившия директор на Института за спешна медицинска помощ „Пирогов” спазването на правилата за т.нар. „златен час” дава шанс на пациентите за по-добро възстановяване.

„Най-тежките случаи са мълчаливите пациенти, тихите пациенти – тези, които са толкова зле, че нямат възможност да се оплакват. Тези, които много викат, крещят, са в може би малко по-добро състояние”, каза хирургът.

Кола помете две жени на пешеходна пътека в Пловдив, едната почина (ВИДЕО)

Д-р Валерий Плачков – началник на отделение  Анестезиология и интензивно лечение" към Клиниката по неврохирургия в „Пирогов” каза: „Много ми се иска тези наглеци, които са причина за сложните травми при катастрофи да дойдат, да поработят, да слязат в моргата при труп на дете”.

Неговото мото е никога да не се отказва. Д-р Плачков разказа за случай, при който от столичния басейн „Диана” е извадено тялото на 13-годишно момче, дошло с приятелите си на басейн. То не е могло да плува, стояло е хванато за прага на водното съоръжение. Подхлъзнало се е, паднало на дъното, където дълбочината е 2,5 м и никой не е забелязал това. След едночасова борба детето е върнато към живот.