Ще бъдат обсъдени промени в Наказателния кодекс

Парламентът прекъсва ваканцията си. Причината - министърът на правосъдието Атанас Славов инициира спешни промени в Закона за защита от домашното насилие. В настоящия текст, който беше обнародван в Държавен вестник днес, не са включени интимни връзки, в които партньорите не съжителстват заедно.

Първа оставка заради случая с обезобразеното момиче

Очаква се Правната комисия да заседава още в четвъртък. Извънредното заседание на Народното събрание е насрочено за 7 август от 10 ч. В дневния ред е включено първо гласуване на промени в Наказателния кодекс и в Закона за защита от домашното насилие.

Парламентарните групи на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС заедно внесоха в парламента предложения за промени в Наказателния кодекс и в Закона за защита от домашното насилие, в които са заложени по-строги наказания.

„Не е човек, а звяр”: Политическите реакции след нападението над момичето с 400 шева

Предлага се наказанията за причиняване на средна телесна повреда да бъдат завишени, като се предвижда затвор до осем години, вместо настоящите шест. 

За лека телесна повреда се предвиждат до две години затвор. Глобата се завишава и става от 500 до 1000 лв. В момента тя е от 100 до 300 лв., а възможността за пробация отпада. 

Предложените промени предвиждат домашното насилие да се наказва не само при брак или съжителство на семейни начала, но и при интимна връзка. 

Разширява се формулировката на „домашно насилие” и „принудителното ограничаване на личния живот и свобода”. Още една промяна – защита по закона може да търси всяко лице, роднина на пострадалия.

В програмата на извънредното заседание на парламента също е включено и ново обсъждане на Закона за допълнение на Закона за съдебната власт, върнат с указ на президента Румен Радев.