Причината е напрежението след убийството на 24-годишния Димитър Малинов

Отстраниха директора на МВР-Пловдив Васил Костадинов от поста. Заповедта е издадена от министъра на вътрешните работи Калин Стоянов. Костадинов е преназначен в Звеното за подпомагане в системата на вътрешните работи.

Шефът на полицията в Пловдив: В закона, по който съм назначен, понятието „оставка” не съществува

Причина за исканата оставка е напрежението след убийството на 24-годишния Димитър Малинов в пловдивското село Цалапица заради действията на полицията. Вчера министърът поиска оставката на Костадинов и на началника на Районното управление в Стамболийски главен инспектор Ангел Керпиев, за когото се твърди, че има пропуски в работата му досега.

Смъртта на 24-годишния Димитър Малинов е настъпила в резултат на тежък побой, който му е бил нанесен на 20 юли. Тялото му е намерено заровено на около километър от мястото, на което последно е бил видян. Арестувани бяха близнаци за лично укривателство на убиеца, който се издирва. Братята са с мярка за неотклонение "задържане под стража".

И тази вечер имаше протест на жителите в Цалапица. Те настояват за оставката на директора на МВР-Стамболийски и за справедливи наказания. Хората смятат, че полицаите са бездействали при случая. Протест имаше и сутринта. От Инспекторатът на МВР влязоха в РПУ-Стамболийски. Семейството на близнаците е поискало да се изсели от района. Имотът и къщата им са обявени за продан.

Протестиращ пред полицията в Стамболийски получи наказателно постановление от преди половин година

Пред районното в гр. Стамболийски тази сутрин имаше скандал – полицай се опита да връчи глоба от 300 лв. за кражба на един от протестиращите. Мъжът каза, че е дал обяснения по случая, а полицаят – че това е документ, който трябва да бъде връчен. „Оставка няма да успокои хората”, казаха протестиращи. Директорът на полицията в Пловдив призна, че е имало пропуски при разследване на убийството.

Бащата на убития мъж каза, че заплахата е била направена публично, имало е сигнал за мъжа, който е заминал за Германия след убийството. 

 

Според братовчедка на починалия Димитър първоначално полицаите не са искали да образуват разследване. В ареста единият от задържаните близнаци призна, че е свидетел на убийство.  

Директорът на пловдивската полиция Калин Стоянов призна, че има пропуск в разследването. Този следобед той беше отстранен от поста си.

Единият близнак от Цалапица призна: Станах свидетел на убийството на Димитър