Двата блока - в Сандански и Петрич през юли и август ще се редуват да са в отпуск

Любопитен летен режим на работа влезе Югозападната болница. Тя се състои от два блока – един в Сандански и един в Петрич, като през юли и август двата блока ще се редуват да са в отпуск. Това улеснява лекарите, но създава ли неудобства за пациентите, ще ни разкаже Антон Чавдаров

Летният вариант на работа в Югозападната болница функционира вече от няколко години.

"Приехме една такава инициатива част от отделенията да почиват в известен период от време. Приехме този режим на работа, за да може да дадем известно време почивка на колегите и на другия медицински персонал, който както знаете, е в постоянен дефицит, хората са претоварени, защото болницата работи 24 часа, има непрекъснато спешни и неотложни случаи, които налагат присъствия на лекари и специалисти, друг персонал, който да се грижи за здравето им. И по този начин се натрупва непрекъсната умора и се натрупва много часове извънреден труд, който в крайна сметка води до нетолкова добро качество на обслужване на пациентите и недоволството от страна на персонала", обясни д-р Илия Тонев, директор на Югозападна болница.

"Ерис": СЗО постави под наблюдение новия подвариант на COVID-19

Доктор Тонев е категоричен, че пациентите на болницата от Сандански и Петрич по никакъв начин не са лишени от болнична помощ.

"Създадена е такава организация, че филиалите на СМП транспортират нуждаещите се пациенти в структура, която в момента е на смяна и работи непрекъснато, осигурени са с лабораторна помощ, с образна диагностика, други медицински изследвания, които се нуждаят пациентите, така че по никакъв начин не се нарушава качеството и режима на работа", заяви той.

Единственото неудобство за пациентите е, че понякога може да се наложи да пътуват до съседния град за болнична услуга. Но това според доктор Тонев и досега се е случвало.

Шанс за живот: Извършиха 4 успешни трансплантации на бъбреци

"Защото имаме структури, които са разположени само на територията на единия град, примерно Кардиология е в Сандански, Инфекциозно отделение е в Петрич, и други структури работят по отделно в тези бази, така че това не е кой знае какъв проблем и населението на района е свикнало с възможността да потърси медицинска помощ от единия град в другия или обратното", посочи д-р Тонев.

Отпуските в двата блока на Югозападна Болница в Сандански и Петрич трябва да бъдат взети през юли и август. В този период на годината има значитлено по-малко пациенти, които се нуждаят от болнична помощ, така че нещата са взаимно обвързани и създават възможност за такъв режим на работа", отбеляза медикът.

В болницата има 26 отделения и част от дейността им се припокрива, обясни още доктор Тонев. Това допълнително улеснявало процеса на работа по време на отпускарските месеци.

Хинков: До края годината трябва да има праг и таван на лекарските заплати

Според кмета на село Коларово Величка Спасова проблем с медицинската помощ има. "В събота баба ми получи криза, наложи се спешно да я заведем в Сандански. Вчера спешно я оперираха, в момента е в реанимация. Всички пациенти сега трябва да бъдат местени в Петрич. Не можем да предвиждаме кога на човек ще му стане зле или кога ще има нужда от болнична помощ. Сезонът на отпуски е абсолютно несериозен въпрос за болницата, не можем да затваряме или отваряме отделения. В родилното има същия проблем. Не може непосредствено преди раждане да сменяш екип и лекар", смята тя.

Министърът на здравеопазването подкрепи решението на ръководството на Югозападната болница.

"На мен ми прави впечатление, че само се иска и се говори, че това е безотговорност, а всъщност е решение на ръководството на двете болници, за да може все пак тези хора, които работят в тях, да имат възможност и да починат малко, защото иначе ще напуснат", заяви д-р Христо Хинков.

Повече гледайте във видеото.