Те са разследвани по сигнал на журналисти Христо Грозев

Задържаните българи във Великобритания са разследвани и по сигнал на журналиста Христо Грозев. По информация на NOVA те са били следени няколко месеца преди да бъдат арестувани през февруари. Паралелно с това Грозев подава сигнал към службите за това, че е бил следен именно от задържаните лица - Орлин Русев, Бисер Джамбазов и Катрин Иванова. Това обяви пред NOVA Йордан Цалов от международната служба на Би Би Си. Цалов работи с Грозев и е част от разследващата група „Белингкат”.

„Те са преследвали и г-н Грозев. Особено, когато е имал пътувания към България и са давали инструкции хора в българската държава и са давали инструкции на хора в България да го следят. Доколкото разбираме те са участвали в мрежа, която е използвала документите”, коментира Цалов.

Сигналът на Грозев е дошъл в момент, когато британските тайни служби вече са разследвали тримата българи. Според информацията до момента от медиите на Острова тримата българи са координирани шпионска мрежа в България, която имала за цел да следи журналиста при посещенията му у нас.

„Много време са били под вниманието на британските служби и очевидно в Лондон човек няма как да се издържа от благотворителна дейност и даване на безплатни курсове по английски език. Навярно подобни елементи и подобни спящи клетки са под постоянно наблюдение. Със сигурност руските служби искат да ликвидират г-н Грозев. Обвиненията към тези граждани са, че са част от службите, а не че лично са искали да го ликвидират”, коментира още Цалов.

Шпионската афера с българско участие - водеща новина в британските издания

През 2019 г. пред Радио Стара Загора на БНР, Катрин Иванова разказва за това как заедно със своя приятел Бисер Джамбазов преподават безплатно на българи английски език.

„Насочили сме главно да помагаме на българите. Работим вечерна работа, за да може през деня да обърнем внимание на това начинание, с което сме се заели”, каза тогава Иванова.

В британската преса се казва, че Катрин и Бисер са се представяли и като поляци, имали са и фалшиви журналистически карти, както и имот в близост до резиденция на кралското семейство.