Изграждането на системите на територията на университета е на финалната права

УНСС създава фотоволтаичен парк. Изграждането на системите на територията на университета е на финалната права. Очаква се в началото на учебната година той да заработи на пълни обороти. Какви са стъпките към превръщането на университета в „зелен” университет разказва стажант-репортерът Алис Любомирова.

Двата фотоволтаични парка в университета са изградени върху покрива на ВУЗ-а и паркинга. Така, ръководството на учебното заведение се надява да покрие 50% от нуждите за електроенергия. Защото през зимата отоплението на залите струва много. През лятото същият проблем се повтаря, когато климатиците работят за охлаждането на помещенията.

„Неволята ни накара преди две години, когато започнаха да растат много бързо цените на енергоресурсите”, коментира проф. д-р Димитър Димитров, ректор на УНСС.

И докато за домакинствата и малкия бизнес субсидиите са уредени с наредби, университетите, решили да използват зелена енергия се оказват в ситуация на вакуум.

Липсата на финансиране кара ръководството на университета да търси помощ отдругаде. Финансирането на проекта идва по ЕСКО-договор за близо 3 млн. лева.

Крачка към зелената енергия правят все повече хора. От миналата година насам двойно са се увеличили фотоволтаичните мощности на територията на страната. По програмата за финансиране на соларни системи в домакинствата се опитва да кандидатства и Любомир Стоичков.

„Кандидатстването по програмата не е достатъчно интуитивно направено. С наш клиент опитахме да кандидатстваме по програмата и срещнахме редица трудности в менюто и в уебсайта”, обясни той.

А съветът на хората, минали по този път е категоричен: За да се върне бързо инвестицията вложена в зелена енергия, е важно правилно да се изчисли обемът и времето на консумация на енергия на домакинството.