19-годишният атлет е европейски вицешампион

19-годишният Божидар Саръбоюков ще направи своя дебют при мъжете на световния шампионат по лека атлетика в Будапеща. Той започва участието си утре в квалификациите в скока на дължина. В интервю за NOVA, лекоатлетът заяви, че е в отлична физическа форма и е готов да мери сили с най-добрите в света.

"Тепърва влизам при мъжете и там наистина резултатите са много големи, конкуренцията е много силна. Трябва да се запазя и да се съхраня. Това сме го говорили с треньора и наистина се радвам, че за толкова години той ме е съхранил като състезател. Аз съм роден за шампион и наистина цял живот ще се опитам да го постигна", уверен е той.

Българин със сребро в скока на дължина на Европейското по лека атлетика

Квалификационната норма в скока на дължина на Световното първенство е 8,15 метра, а личното постижение на Саръбоюков е 8,22, което той постигна преди две седмици на Еврошампионата за юноши до 20 години в Йерусалим. Сега в Будапеща пред 202-ва сантиметровия българин целта е влизане във финал.

"Аз смятам, че предимство ми е височината най-вече. Смятам, че имам много голяма воля. Още от малък имам този шампионски дух. Винаги съм имал спортана злоба в мен и винаги съм правил всичко възможно както на състезание така и на тренировки да взимам това за което съм дошъл”, заяви Саръбоюков.