Пред депутатите премиерът обясни мерките и последващите действия на властите в най-засегнатите от наводнението райони

Премиерът - на извънредно изслушване в парламента. Пред депутатите Николай Денков обясни мерките и последващите действия на властите в най-засегнатите от наводнението райони.

По настояване на БСП министър-председателят дойде в парламента и отговори на въпросите на депутатите. От парламентарната трибуна Денков обясни, че държавата е реагирала адекватно и обяви, че от днес започва работата на специално създадената междуведомствена комисия, която в 14-дневен срок да установи какви са фактите и обстоятелствата, довели до водното бедствие. По думите на премиера по време на бедствието в районите е имало над 4000 туристи. Направени са огледи на 65 имота, подадено е и едно заявление за финансова помощ, която вече е изплатена.

ЩЕТИТЕ СЛЕД ПОТОПА: Продължават огледите на пътища и мостове (СНИМКИ)

Видео: БГНЕС

В денят на траур депутатите почетоха паметта на жертвите с минута мълчание. Стигна се обаче и до по-остър тон между Николай Денков и част от народните представители.

Щетите са оценени на около 30 млн. лева, а средства за възстановяването им саналични, увери премиерът.

От ПП-ДБ повдигнаха темата за състоянието на речните корита. Според депутата Йордан Иванов е трайна политика в последните 20 години речните корита да бъдат използвани за добив на инертни материали.

Ден на траур: Царево скърби за съдия Мария Москова и дъщеря ѝ - д-р Даниела Йорданова

От БСП атакуваха с критики за състоянието на язовирите. „Появи се официална информация, че има изтичане на два язовира, преливане през стената”, посочи лидерът на партията Корнелия Нинова. Тя обаче припомни, че премиерът е отрекъл тази информация и попита кое от двете твърдения е вярното. „Първо да поясня - аз казах, че е имало преливане на вода, но не е имало скъсване на язовирна стена, което би довело до огромна вълна”, отговори Денков.

Стигна се и до размяна на остри реплики. От "Възраждане" упрекнаха премиера, че държавата дарява БТР на Украйна, вместо да ги ползва за бедствието. Те атакуваха за състоянието на горите.

„Ето това е карта на законната сеч, вместо да ходите с вашия антураж в Царево, отидете и питайте местните, които знаят какво влачене по деретата има след варварската сеч”, заяви Костадин Костадинов.

„Аз не съм ви подчинен да ми казвате какво да правя, г-н Костадинов. За съжаление и днешният ден беше използван за политизиране”, отговори Денков.

Остър тон имаше и с партията на Слави Трифонов. „Това е поредният опит за прехвърляне на отговорност.  Няма да има вода, която да измие вашия срам”, категоричен беше Станислав Балабанов от ИТН.

Пред депутатите премиерът цитира доклад на служебния кабинет, от който става ясно в страната ни има 360 речни участъка с нарушена проводимост, 7 от тях са в района на Царево, а само за един са отпуснати пари.