Очакванията са текстовете да се гласуват през октомври

До няколко седмици конституционната реформа влиза в парламента. Темата обаче предизвика нови скандали в Народното събрание и нови червени линии между депутатите. 

Очаква се депутатите да започнат корекциите по Конституцията в началото на октомври. Това обясни председателят на ресорната комисия Радомир Чолаков. Същите уверения дойдоха и от страна на ПП-ДБ и ДПС.

Днес беше внесен и проект на решение за приемане на правилата за гледане на самия закон, защото в Народното събрание няма уредена процедура за това как се гледа проект за изменение на Конституцията.

Темата обаче за пореден път доведе до остър тон между партиите. От БСП, ИТН и „Възраждане” бяха категорични - няма да подкрепят предложените промени.

Промените в Конституцията могат да влязат за първо гласуване още във втората седмица на октомври, увериха от ГЕРБ, а в края на тази седмица депутатите от ресорната комисия ще имат среща с Венецианската комисия.

„Венецианската комисия ще публикува становище доколкото сме информирани след 6 октомври. Намерението на комисията да минат всички публични дебати, които се случват в момента, така че обсъждането на законопроекта за изменение и допълнение на Конституцията на България на първо гласуване в парламентарната комисия предвиждаме да започне след 6-7 октомври”, заяви Радомир Чолаков.

Очаквания, че текстовете ще влязат в пленарната зала следващият месец имат останалите, които застанаха зад промените.

„Това, което знам е, че трябва да мине Венецианската комисия, доколкото знам в началото на октомври, и след това Конституцията, която сме внесли, да мине на първо четене”, каза Кирил Петков.

Пеевски поиска смяна на членовете на Инспектората към ВСС

„Предполагам втората седмица на следващия месец, а може и първата, ще мине на първо гласуване. Всички промени за първо гласуване са сигурни, защото така ще мине проектът, между първо и второ ще правим всички промени”, заяви Делян Пеевски.

„Не" на предложените текстове казаха от БСП.

„Няма да подкрепим тези текстове, които гласят смяна на националния празник. Това е червена линия. Двойното гражданство също - възможността хора с двойни гражданство да заемат политически постове”, заяви Корнелия Нинова.

Нинова за реформите в службите: Президентът и управляващите си мерят силите

Готвените промени няма да срещнат подкрепата и на „Възраждане” и ИТН.

„Предложенията, които са внесени вътре, са направени на принципа искаме да овладеем цялата власт и искаме да го бетонираме в Конституцията”, каза Костадин Костадинов.

„Ние между първо и второ четене можем да направим промени, но предложените текстове няма да подкрепим”, каза Павела Митова, ИТН.

Очакванията са правилата за разглеждане на законопроекта да бъдат обсъдени и приети следващата седмица.