Плочата разказва живота на Пакал Велики и неговите предци

Мексикански археолози започнаха проучвания, за да открият най-подходящия начин за опазване на надгробната плоча на могъщ цар на маите в археологическата зона на Чиапас в югоизточно Мексико.

Екипът от специалисти от Националния институт по антропология и история (INAH) проведе физикохимични тестове, за да анализира кои материали са подходящи за почистване на надгробната плоча на владетеля Пакал Велики, една от най-известните фигури в света на древните маи.

Откриха мумия на над 1000 години в Перу (ВИДЕО)

След резултатите специалистите ще представят предложение за почистване на гробницата, намираща се вътре в Храма на надписите в археологическата зона на Паленке, в Чиапас.

Реставраторите разказват, че въпреки че камъкът е в добро състояние, с времето са се появили кафяви или жълтеникави петна, причинени от екскрементите на прилепите, обитавали криптата.

Плочата, дълга 3,8 метра, широка 2,20 метра и дебела 25 сантиметра, разказва в своята иконография живота на Пакал и неговите предци.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.