По думите му тя е била в стационарно положение и не е била опасна

Мината на дрона е била в стационарно положение, както стотици такива стоят до хората, които обслужват минохвъргачки. В случая няма нищо опасно от стациониращия обект. Мината е била поставена нескопосано върху дрона - тел виси, сякаш е провокация. Тя може да дойде от страната агресор или от поддръжници у нас. Повече привлича на дрон, довлечен от течение. Това каза за "Твоят ден" военният пилот ген. Спас Спасов.

"Чрез радиоелектронно устройство му е повредено управлението, паднал е плоско във водата и затова не се е взривил. Под 7 градуса, ако е ударът боеприпасът не се взривява, трябва да има челен сблъсък с обект", обясни той. 

По думите му подобни боеприпаси са намирани в отделни райони през годините. "Има ясни правила как се действа. От много години формирования обезвреждат взривни устройства, които са откривани на различни места. Хората знаят точно и как да правят. Не си спомням да е имало инцидент с работещите по отстраняване на даден боеприпас. Ако той не е толкова опасен, експертите могат да се приближат, както са преценили в случая", смята генералът.

Откриха дрон с прикрепен към него боеприпас край Тюленово (ВИДЕО)

"Устройства като дрона край Тюленово може и в бъдеще да се намират близо до нашата граница на морето, довлечени от течения. При сигнал за такива, граждани не бива да се доближават до тях, а да се отцепи районът и да се чакат специалисти, които се занимават с обезвреждане на взривни устройства. Не виждам грешка в подхода към тази ситуация. Отцепен е районът, сформирал се е екип и се извърши утилизация в светлата част на деня", коментира той.

Целия разговор гледайте във видеото.