Според него правителството не е достатъчно активно да убеди Виена и Амстердам за членството ни в Шенген

Президентът Румен Радев е в Ню Йорк за Общото събрание на Организацията на обединените нации. Той отправи остра критика към кабинета за членството на България в Шенген. Според него липсва активна политика, която да убеди Австрия и Нидерландия да премахнат ветото върху евентуалното членство.

Румен Радев се срещна с австрийския си колега Александър Ван дер Белен, с когото обсъдиха приемането на България в Шенген. „Окуражавам премиера Денков да направи визита в Австрия възможно по-скоро. Има начини. Да покани премиер Нехамер така, както аз го направих - отидохме заедно на границата, имаме редовен диалог и с президента. Така че да бъде чут нашият глас много повече и много по-силно. Това изисква системни усилия”, посочи държавният глава. Радев подчерта, че кабинетът не води достатъчно активна политика да убеди Австрия и Нидерландия.

Радев коментира и протестите на зърнопроизводителите в България като каза, че страната има нужда от последователно управление в тази сфера. Той призова правителството да постави на първо място интереса на бранша. „За да се управлява държавата, трябва да се управлява така, че да има доверие в хората и те ще дадат доверието си, когато видят, че правителството поставя на първо място техния интерес - интересът на българската икономика и на българските граждани”, смята държавният глава.

Част от българската делегация в Ню Йорк е и министърът на външните работи Мария Габриел. По нейна инициатива, заедно с колегите ѝ от Гърция, Румъния и Хърватия, приеха обща декларация за единни действия в региона. Вицепремиерът ще участва във форум с украинския държавен глава Володимир Зеленски.

По-късно днес президентът Румен Радев ще направи своето изявление пред общото събрание на ООН. Акцент в речта на президента ще е нуждата от реформи в ООН, за да изпълнява по-добре своята функция.

Репортер: Ясен Дараков