Тогава загинаха един полицай и трима от нападателите

Отново напрежение в Косово. Сръбският президент потвърди, че въоръжените мъже, атакували село в Северно Косово, стреляли по полицията и барикадирали се в православен манастир, са етнически сърби. При тежкия инцидент са загинали четирима души.

До ескалацията се стигна след като косовски сърби блокирали с камиони мост, водещ към село Банска в Северно Косово. Те открили стрелба по полицията, а след това се барикадирали в близкия сръбски православен манастир.

„Имаше 30 тежковъоръжени лица, професионалисти, военни или полицаи, които се намираха в непосредствена близост до нашите полицаи. Те бяха приканени да се предадат на нашите сили за сигурност”, обяви министър-председателят на Косово Албин Курти.

Четири жертви след обсада на манастир в Косово, полицай загина при стрелба (ВИДЕО)

Монасите и вярващите, които са били в светата обител, са били принудени да се заключат, за да се спасят. При престрелка са загинали един полицай и трима нападатели. Други двама са сериозно ранени. „Това са хора от Косово и Мехохия, които се разбунтуваха, защото не искат да страдат повече от терора на Курти”, категоричен беше президентът на Сърбия.

Вучич каза още, че бунтът срещу косовския премиер Албин Курти бил заради отказа му да бъде създадена асоциация на сръбските общини в Северно Косово. „Съжалявам, че сърби са организирали тези провокации, но Албин Курти е виновен. Той е единственият, който иска конфликт и война. Никой друг не го иска, освен него. Голямото му желание е да ни въвлече във война с НАТО. Той няма други желания. Това прави през цялото време. Само това”, заяви категорично сръбският държавен глава.

Косовският вътрешен министър обяви, че в манастира са били открити голямо количество тежки оръжия, експлозиви и униформи. Евросъюзът призова към спокойствие. „Трябва да намерим начин да излезем от тези постоянни кризи и да се върнем към нормалното решаване на проблемите чрез диалог, защото е необходима спешна деескалация”, призова говорителят на ЕК Петер Стано.

Днес на мястото пристигнаха военни от НАТО, заедно с полиция на Европейския съюз, които патрулират в района. Косовската гранична полиция пък затвори два гранични пункта със Сърбия.