Според Ким Чен-ун има "тристранен военен съюз" от САЩ, Южна Корея и Япония

Севернокорейският парламент записа статута на КНДР като ядрена сила в Конституцията на страната. Информацията е на местните държавни медии, цитирани от Франс прес и БТА.

"Политиката на КНДР на изграждане на ядрени сили стана неотменима част от основния закон на държавата, която никой по никакъв начин не може да пренебрегва", е казал на заседанието на Върховното народно събрание севернокорейският ръководител Ким Чен-ун според Корейската централна телеграфна агенция (КЦТА).

Жители на Северна Корея разказват за умиращи от глад съседи

Тази година Северна Корея извърши рекорден брой изпитания на оръжия. В същото време отношенията с Южна Корея и САЩ са много напрегнати - всичко това се случва в условията на опасения, че Пхенян може за пръв път от 2017 г. да направи нов ядрен опит. От 2006 г. тя е направила общо шест.

Преди година събранието прие закон, обявил Северна Корея за държава с ядрено оръжие, а Ким заяви, че този статут е "необратим". Този нов закон позволи и превантивната употреба на ядрено оръжие.

Сега обаче, попарвайки още повече надеждите за ядрено разоръжаване, парламентът отиде още една крачка напред, записвайки статута на ядрените оръжия в самата Конституция, отбелязва Франс прес.

"Това е историческо събитие, даващо мощно политическо средство за забележително укрепване на способностите на националната отбрана", заяви Ким, цитиран от КЦТА.

Той добави, че САЩ, Южна Корея и Япония са образували "тристранен военен съюз, чийто резултат в крайна сметка беше появата на азиатска версия на НАТО - източник на война и агресия". "Това не е просто риторическа или въображаема заплаха, тя е напълно реална", каза Ким.

Тази година Северна Корея извърши поредица изпитания на забранени оръжия. Последното от тях бе на 13 септември. Докато Ким Чен-ун се готвеше да замине за Русия за среща с президента Владимир Путин, бяха изстреляни две балистични ракети с малък обсег.

Приключи визитата на Ким Чен Ун в Русия

Месец по-рано, през август КНДР за втори път неуспешно се опита да изведе разузнавателен спътник в околоземната орбита.

В отговор на всички тези действия Южна Корея и САЩ укрепиха отбранителното си сътрудничество и организираха общи учения, във военноморската част на които се включи и Япония.

Отношенията между двете Кореи са на най-ниското си равнище от години, а дипломатическите усилия за обсъждане на ядреното разоръжаване на Пхенян са в застой.

Русия показа на Ким Чен Ун стратегическите ядрени бомбардировачи на страната

На 2 септември Северна Корея организира учение със "симулация на тактически ядрен удар", при което макети на ядрени бойни глави бяха поставени на две крилати ракети с голям обсег, които бяха пробно изстреляни по посока на океана, както съобщи КЦТА.

Тогава в информацията на официалната севернокорейска агенция се казваше, че това е било "учение за противодействие", организирано в отговор на съвместната военна активност на американските и южнокорейските сили, които според КЦТА са изострили напрежението в региона.

Посещението на Ким в Русия - първото му зад граница от началото на пандемията - разпали страхове на Запад, че Москва и Пхенян ще пренебрегнат санкциите и ще сключат оръжейно споразумение.

Предполага се, че Москва се интересува от покупката на севернокорейски боеприпаси, които да използва в боевете в Украйна, а Пхенян - от руска помощ в развитието на осъдената си от международната общност ракетна програма.

„ГОЛЯМА КРИЗА”: Какво точно се случва в Северна Корея?

Източник: БТА, Владимир Сахатчиев