Реакцията на бранша не закъсня

Изненадващи политически ходове. Финансовият министър и депутати, подкрепящи управлението, влязоха в разнобой за данъците догодина. Според ДПС, потвърдено от ГЕРБ, Асен Василев се отказва от идеята за вдигане на ДДС за ресторантите и хотелите, както и от мярката, добила популярност като „бонус-донос”. Самият Василев пък обяви, че данъчните закони вече са изготвени и към момента няма планове да ги променя.

Новината, че ДДС за ресторантьори и хотелиери ще остане 9% и няма да се върне на 20 на сто дойде след среща в парламента, но я съобщи Делян Пеевски, а не ресорният министър. Часове по-късно в Министерския съвет Василев отхвърли това твърдение. И допусна такава промяна само срещу много условия.

Асен Василев: Ставката на ДДС за ресторантите няма да бъде променена на 9%

Под въпрос е и съдбата на идеята, ако докладваме работодателя си, че крие данъци и осигуровки, да получаваме процент от укритите суми.

На този фон, разглеждането на Бюджет 2024 ще се отложи с 15 дни заради извънредната ваканция на парламента около изборите. Традиционно, местните избори се провеждат наесен, когато се задвижват основните сметки по бюджета, но досега не се е налагало бюджетната процедура да се отлага.

Твърдо и категорично от ДПС обявиха, че Василев отстъпва от някои данъчни предложения след среща, проведена с него и с депутати на ГЕРБ. Най-сериозни критики бяха насочени към идеята бонус за донос

„Това отпада, твърдо. Министърът се съгласи - няма да го има. И също – 9% остава ДДС-то за ресторантьорите. Това го уточнихме”, коментира Пеевски.

По-късно самият Василев описа обсъденото на въпросната среща така: „Данъчните закони няма да бъдат изтегляни и ставката няма да бъде променена на 9%. Те сложиха 7-8 предложения на масата – едно от тях е да се вдигнат минималните осигурителни прагове и най-ниският да е 1000 лв.”, коментира финансовият министър.

Пеевски: ДДС за ресторантьорите остава 9%, идеята за "бонус - донос" отпада

Ако такива мерки за изсветляване покрият евентуалните приходи от по-високия данък, то чак тогава ще се мисли дали браншът да запази 9% ДДС.

Реакцията на ресторантьорите за ДДС не закъсня. „Това, което ние очакваме, е среща, ако някой иска решение от нас. Решенията и числата, които подготвяме, ще предадем на политическите партии. Ние не сме имали среща с министър Василев. Най-големите организации в хотелиерството и ресторантьорството не са били на среща с него. Не знам какви решения очаква от нас”, посочи Ричард Алибегов от Асоциацията на заведенията.

Отлагането на подготовката за Бюджет 2024

Отлагането с 15 дни на бюджетната процедура според ГЕРБ първоначално идваше заради проблеми с приходите в хазната. После - заради ваканцията.

„Забавянето се налага заради това, че не излизат сметките в бюджета. Това, което виждам, е да се говори само за увеличаване на данъци”, посочи Делян Добрев от ГЕРБ.

„Делян Добрев вече е убеден в противното, че отлагането, отлагането, е защото няма парламент и работещи комисии”, допълни Бойко Борисов.

В решението, с което депутатите си гласуваха предизборната ваканция, обаче е записано, че комисиите в парламента ще работят, напомнят от опозицията.

„Този парламент излиза във ваканция като заседания в зала. Но комисиите работят. Така или иначе, бюджетът първо трябва да мине през Бюджетната комисия. Това отлагане е абсолютно безсмислено”, смята Тошко Йорданов.

„Очевидно е, че се бият управляващите вътре в така наречената „сглобка”, смята Костадин Костадинов.

Става много тягостно и много вредно техните взаимоотношения вътре, разпределянето на пари, на порции и на влияние”, допълни Корнелия Нинова.

За NOVA от Министерството на финансите коментираха, че отлагането било „рационално”, за да могат да бъдат приети първо данъчните закони. Така ще е ясно какви пари ще влязат в хазната догодина, за да могат да се разчетат и разходите.

На критиките, че всъщност има проблеми с приходите в хазната, от ПП-ДБ отговориха така: „Това са класическите опорки преди изготвянето на всеки един държавен бюджет. До момента всички бюджети, изготвени от ПП – ДБ, са били абсолютно реалистични”, заяви Венко Сабрутев.