27 популярни българки се включиха във фотоизложба с призив да пазим сърцето си

Статистика показва, че в България жените по-често загиват от сърдечно-съдови заболявания. В ефира на „Събуди се” кардиологът д-р Светлин Цонев поясни, че това е световна тенденция. По думите му през последните години този факт е бил подценяван, считайки че женското сърце е по-здраво.

Как най-добре да се грижим за сърцето си (ВИДЕО)

„Дължи се на самата еманципация и по-голямата натовареност на дамите. Според българска статистика жените в България, по последни данни, консумират наравно с мъжете алкохол, пушат повече от мъжкия пол. Стресът в ежедневието и в семейството е изключително голям. И той е една от основните причини за сърдечно-съдови заболявания”, каза още специалистът.

Първите сигнали, които трябва да ни покажат, че е време да посетим лекар, кардиологът обясни така: „Преди тях, всеки един от нас трябва да си зададе въпроса дали в рода има хора, загинали в ранна възраст (40-50-60 години) от инфаркт или инсулт. Ако има такива, е добре да се обърнат към личния си лекар или кардиолог, дори преди да имат оплаквания”, призова той.

Основните оплаквания, които могат да възникнат, са главоболие, стягане в гърдите, поява на задух и умора. „Това са белези от една хипертония – високо кръвно налягане, което е един от големите рискови фактори и един от тихите сърдечно-съдови убийци. Ако хората знаят, че имат висок холестерол – да го следят”, апелира още кардиологът.

Психологията и сърцето

На всеки 80 секунди в света една жена умира от сърдечно-съдово заболяване. В същото време, над 80% от тези инциденти могат да бъдат избегнати, ако жените са по-добре информирани. Затова и 27 популярни българки се включиха във фотоизложба с призив да пазим сърцето си.

„За да пазя сърцето си здраво, му давам движение. На второ място му давам чист въздух и красота. На трето място му давам вяра, надежда и любов с християнските ценности, в които вярвам”, каза психологът Ани Владимирова.

Тя разкри, че когато при нея идват пациенти с тежки психологически проблеми, те имат много изявена психосоматика. „Оплакват се от сърцебиене, изпотяване, от повишена нервност. В такъв случай за нас е важно да разграничим симптомите”, допълни Владимирова.

Всичко по темата гледайте във видеото.