ВСС също заседава извънредно

Комисията по конституционни въпроси се събира, за да обсъди предложенията за промени в Конституцията. Те са внесени с подписите на 166 народни представители от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.Преди дебатите в ресорната комисия, Висшия съдебен съвет се събра на заседание, за да обсъди проекта. Предвиждат разделяне на ВСС на два отделни органа, орязване на правомощията на главния прокурор, както и възможност за индивидуална конституционна жалба.

Пеевски: Промените в Конституцията ще бъдат окончателно приети на 15 декември

Най-вероятно идеята за смяната на датата на Националния празник от 3 март на 24 май няма да се случи, защото идеята срещна сериозен отпор от ГЕРБ и ДПС. 

Кадровиците не виждат достатъчно мотиви зад направените предложения в основният закон, особено в частта съдебна власт, към която те имат компетентност. Според тях идеята президентът да няма право да подписва указ, с който се назначава или освобождава един от тримата големи в съдебната власт не е добра, тъй като се нарушава баланса на властите.

Междувременно ВСС също ще заседава извънредно, за да прегледа предложенията за промени в основния закон.

Според Боян Магдалинчев, представляващ ВСС, увеличаване и продължителност на мандат са в провомощията на Велико народно събрание. „В конкретния случай има намаляване на мандат”, посочи той.

Министърът на правосъдието Атанас Славов уточни, че това е по-скоро оптимизация на правомощията. На опасенията, че проектът надскача правомощията на Обикновено Народно събрание, Славов опонира: „Става дума за изменения в действащ основен закон, изцяло в главата „Съдебна власт“, без да има прехвърляне на органи от тази власт в други, та да се нарушава балансът на разделението на властите. Предлага се по-скоро оптимизация на функции, правомощия на органи в рамките на съдебната власт, според Тълкувателно решение 8 от 2005 г. на КС това е в прерогативите на Обикновено Народно събрание“.

Министър Славов се надява в процеса по приемане на конституционните изменения да се търси максимално широко съгласие за предложенията, които отговарят на стандартите за независимост на съдебната система. Амбициите на НС е измененията да станат факт до края на годината.