Военновъздушните сили на Израел само за ден са извършили над 200 удара

Хиляди убити и ранени, обстрели с ракети и ответни бомбардировки. Четвърти ден светът следи със затаен дъх новата война в Близкия Изток. Всеки ден излизат нови детайли за терора на „Хамас”, а нощем бомбите не спират да валят над Ивицата Газа. Говори се и за наземна операция на армията в автономния регион.

Тежките цифри, измерващи цената на войната до този момент:

- Повече от 1600 са убитите цивилни в Израел и в Газа;

- Израелските сили обявиха, че са елиминирани над 1500 терористи;

- Взетите от „Хамас” заложници са между 100 и 150 души.

Военновъздушните сили на Израел само за ден са извършили над 200 удара. А армията е разположила 35 батальона около Ивицата Газа.

Най-важните факти за Ивицата Газа

През изминалата нощ са нанесени стотици удари от въздуха срещу Ивицата Газа. Наблюдатели ги определят като най-тежките бомбардировки в 75-годишната история на конфликта. ООН обяви, че десетки хиляди се крият в училища и други сгради. Но пълна безопасност не може да предложи нито едно място в малкия анклав.

„Казаха ни да се евакуираме и да отидем на сигурно място, но в Ивицата Газа няма сигурно място. Виждате, че въздушни удари има навсякъде”, казва Алла Абу Таир, жител на Газа.

След тридневна операция, Израел обяви че са разчистили терористите извън Газа. През днешния ден нито един не е преминал огражденията, които отделят анклава от територията на Израел. Според армията, 1500 терористи са били убити извън границите на Газа. Армията все още намира тела на убити от терористите цивилни в населените места край Газа.

„Това не е бойно поле. Тук са убити майки и деца. Убити са в леглата им. Това е клане. Извършено от терористите”, заяви Итай Верув, генерал в израелската армия.

Практически пълна е блокадата на анклава. Израел не допуска да влизат храни и гориво. Спрени са токът и водата. Тази тактика предизвиква все повече критики.

„Налагането на обсади, заплашването на живота на цивилни и лишаването им от провизии, необходими за оцеляването, е забранено от международното право”, заяви Равина Шамдасани, говорител на Върховния комисар за правата на човека.

СЦЕНАРИЙ: Сухопътна операция в Газа - сражения в гъсто населен град с подземни тунели и с израелски заложници

„Хамас” заплаши, че ще започне да екзекутира заложници, ако Израел продължи да бомбардира без предупреждение за евакуация. Според израелски дипломат в ООН, терористите държат между 100 и 150 заложници, отвлечени от израелска територия. Сред тях има жени, деца и хора в напреднала възраст. Терористите казаха, че няма да преговарят за освобождаването им.

„Решихме да сложим край на това и отсега заявяваме, че всяко нападение срещу наши хора в домовете им без предварително предупреждение, за съжаление, ще бъде последвано от екзекуцията на един от цивилните заложници”, заяви Абу Убайда, говорител на „Хамас”.

Очаква се скоро Израел да започне наземна операция в Ивицата Газа. Това предизвиква опасения, че ще има много цивилни жертви. Израелската армия каза, че който иска да напусне Газа, трябва да го направи в посока Египет. Но веднага след това допълни, че и този пропускателен пункт е затворен. С население от над 2 милиона души, Газа е едно от най-гъстонаселените места на света. Пълномащабни бойни действия в такива условия биха довели до катастрофални последици.

ВСИЧКО ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ ИЗРАЕЛ И ПАЛЕСТИНА ЧЕТЕТЕ ТУК