Това обаче не означава край на протестите на миньорите и енергетиците

Обрат в недоволството на миньори и енергетици. След 14 дни блокади късно вечерта в четвъртък протестите на АМ „Тракия“ и на Прохода на републиката приключиха. 

Движението през "Хаинбоаз" е възстановено, а в 9 ч. в петък сутрин полицията и Агенция "Пътна инфраструктура" подадоха сигнал за отваряне и на магистралата. 

 КРАЙ НА БЛОКАДИТЕ: Енергетиците освобождават „Тракия” и „Хаинбоаз”

От 6 сутринта протестиращите започнаха разчистването на последните палаткови лагери. „Оттегляме се, защото не искаме да създаваме неудобство и дискомфорт на нашите съграждани и сънародници”, посочи Бисер Бинев от КТ „Подкрепа”. Той благодари на хората, участвали в блокадите.

Това обаче не означава край на протестите на миньорите и енергетиците. Те коментират, че се подготвят за ефективни стачни действия в комплекса “Мини Марица-изток”. Исканията им за оттегляне на Териториалните планове остават. „Ние няма да се откажем! Това не е краят, това е просто оттегляне от блокадите”, посочи Бинев.

Министър-председателят отново обяви, че основания за протести няма. „Очаквам, че самите енергетици като мине малко емоцията около това, което се случва, ще разберат, че ние всъщност работим за тях”, каза Николай Денков. Той отново изрази готовност за разговори. „Аз съм ги поканил перманентно - във всеки един момент могат да дойдат. Точка 7 от споразумението, което подписахме, беше, че ще продължим да преговаряме”, припомни премиерът.