Трима души пък са задържани за трафик

7 мигранти бяха осъдени условно по бързата процедура за нелегално преминаване на границата. Групата беше задържана преди три дни в добричкото село Карапелит. Според информацията, събрана по случая, чуждите граждани тръгнали от Ивицата Газа и са от Израел.

Задържаха 7 бежанци и трима трафиканти в добричко село

След като преминали през Турция, достигнали до границата с България и нелегално влезли в страната на неустановено към момента място. След тридневен преход в гориста местност били подпомогнати от трима българи, които трябвало - срещу заплащане, да ги транспортират до София. Целта им била да стигнат до Западна Европа. Вместо това те били отведени до село Карапелит и затворени в къщата на 40-годишна жена. Тя и още двама мъже от Добрич, които са задържани за трафик на мигрантите, се опитали да ги изнудват за още пари. Чужденците успели да избягат и потърсили помощ от местни жители, които ги отвели до полицейско управление.

Трафикантите са с мярка „задържане под стража”, а мигрантите получиха присъди „лишаване от свобода“ за срок от 8 месеца, като изтърпяването на наказанието бе отложено с три години. Чужденците ще трябва да заплатят и глоба в размер на 500 лева за всеки.

Одобрените от Районен съд-Добрич споразумения не подлежат на обжалване и са окончателни.

Кореспондент: Надежда Карапанчева