Има сектори, в които ангажиментите от управленската програма не се изпълняват, каза Десислава Атанасова

Нашата парламентарна група продължава своето заседание. Тепърва започваме с детайлен анализ, и то не само на резултатите от изборите. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

„Подкрепата, която дадохме за правителството се основаваше на управленска и законодателна програма. Управленската програма е за 18 месеца. В момента анализираме дали се изпълняват всички записани ангажименти в нея. Анализът ще продължи няколко часа. Има сектори, в които има трайно неизпълнение на ангажиментите в управленската програма.

"Председателите на комисии ще поканят министрите, които отговарят за конкретните политики  в изпълнителната власт и там, където има забавяне, ще търсим отговори защо се е случило това", каза още Атанасова.

Тя заяви, че като част от законодателна власт, част от мнозинството са изпълнили всички ангажименти по ПВУ. "Миналата седмица прекъснахме ваканцията си, за да можем да отхвърлим наложеното вето върху Закона за енергетиката, който е част от ПВУ. Тогава нашите некоалиционни партньори предпочетоха да са в избирателните си райони, а не да работят в парламентарна зала", коментира още Атанасова.

"Предстои сериозно обсъждане на данъчните закони. Законът за държавния бюджет очевидно се подготвя без участие на нашата парламентарна група и нашите експерти. Тепърва ще правим анализ какво ще подкрепим от Закона за държавния бюджет и колко от всички големи инфраструктурни проекти желаем да видим заложени там”, каза Атанасова.

Тя добави, че утре групата на ГЕРБ ще бъде в пленарната зала. „Има законодателна част, която не търпи отлагане. Не се държим детински, осъзнаваме своята отговорност, но считаме, че трябва и нашите колеги в некоалицията да постъпват по същия начин", каза още Атанасова.

Според Томислав Дончев, ако има тема в групата, то тя не е дали има, или няма споразумение.  Основната тема не е поведението на некоалиционния ни партньор по време на местните избори. Макар, че има много какво да се каже. Некоалиционният ни партньор от вчера е член на политическо семейство, с което ние нямаме общо - те са партньори, заедно с ДПС. Като коментираме поведението на изборите, съвместната игра с „Възраждане” и БСП няма никаква политическа логика. Ако има тема в парламентарната група на ГЕРБ, то това е как работи правителството и какво прави. Вълнуват ни качеството и темпът на работа. Намирам ги за незадоволителни”, обяви Дончев. той поясни, че е важен въпросът има ли шанс това правителство да работи по-добре.