ОТ ПП-ДБ посочиха, че стартът на зимния сезон не е моментът за отмяна на изключението от санкциите

В кулоарите на парламента на дневен ред в петък беше темата трябва ли дерогацията да продължи. ГЕРБ и ДПС застанаха твърдо зад идеята България да се откаже от облекченията в санкциите. А в ранния следобяд депутатът от ГЕРБ Делян Добрев внесе предложение за незабавно прекратяване на дерогацията на "Лукойл". Това стана ясно от негов пост в социалните мрежи.

От ПП-ДБ бяха категорични, че тази отмяна е рискова в началото на зимния сезон. От опозицията настояха да се разбере - кой и как се е облагодетелствал от заобикалянето на санкциите. Част от партиите обвиниха правителството, че е помагало на "Лукойл", а премиерът отсече "никой в България не е съдействал за нарушаване на санкциите". 

„Политико”: ЕК ще разследва България заради „Лукойл”

Незабавна отмяна на дерогацията поискаха от ГЕРБ. И заподозряха виновни, за заобикалянето на санкциите срещу Русия. 
"Санкциите ги заобикаля "Лукойл" с активната подкрепа на българското правителство. С активната подкрепа на премиера, миналогодишния премиер и финансовия министър", заяви Делян Добрев. 

"Знаят, че ви ограбват, подкрепя се, късат си ризите буквално ще падне правителството, ако се махне дерогацията. Факт е, че са се напечелили. Факт е, че сме ограбени", съобщи Бойко Борисов. 

Отговорът на управляващите не закъсня. "Няма никакви индикации в момента, че някой в България съдейства за нарушението на санкциите", уточни Николай Денков. 

"Нямаме информация за заобикаляне на санкциите. Проверяваме информацията, която излезе в статията на "Политико". Включително и конкретните имена на кораби, които се споменават, за да се види дали е имало опит за избягване на санкциите", посочи Асен Василев. 

Global Witness: „Лукойл” е заобикаляла петролното ембарго на ЕС

Подкрепа за отпадане на дерогацията дойде и от ДПС. "Значи за нас това трябва да се случи веднага и да има съгласие, защото партиите, които не го подкрепят за пропутин партии", заяви Делян Пеевски.

От опозицията обаче отсякоха, подкрепят дерогацията, но трябва да стане ясно кой се е облагодетелствал. "От ГЕРБ имат сведения, че Асен Василев краде - сигнал в прокуратурата, да го занесат, да го покажат, да го направят публичен и оттам насетне разследващите органи да си свършат работата", заяви Костадинов. 

"Поставяме се в една много неприятна ситуация, за която вина има само настоящото правителство", каза Драгомир Стойнев. 

"Ако разбира се ЕК са открили някакви нарушения, както казва премиера, то тези нарушения трябва да се разследват и да се понесе отговорност", посочи Павела Митова. 

В крайна сметка по-късно през деня от ЕК обясниха, че не разследват България заради "Лукойл". "Няма процедура срещу България в момента. Както казах, поддържаме редовен контакт с държавите - членки по отношение на налагането на санкциите, не само с България, но и с всички държави", заяви Даниел Фери, говорител на Комисията.