Общинският съветник от "Синя София" заяви, че не би приел да бъде председател на местния парламент

"При моето кандидатиране беше отправена критика, че помагам на ГЕРБ и Бойко Борисов, дори измислиха и цената. Нашето явяване имаше друг смисъл - да даде алтернатива, но и вдигнахме нивото на политическия разговор за София". Това заяви в студиото на „Офанзива с Любо Огнянов” по NOVA NEWS Вили Лилков от „Синя София”. По думите му другите кандидати не са били толкова подготвени и са бягали от дебати. 

Според Лилков столицата вече е много различна и не би я отъждествил със синя София преди 30-ина години. „50% от подкрепилите „Синя София” не отидоха да гласуват на втори тур”, заяви Лилков. По думите му изборът на балотажа за кмет на столицата е бил аналогичен на избора между Георги Първанов и Волен Сидеров за президент.

Вили Ликов каза още, че не би приел да бъде председател на Столичния общински съвет, не са водени разговори с него в тази насока. Той допълни, че е работа на ПП-ДБ да осигурят управляващо мнозинство. Като два основни варианта пред тях Лилков даде ГЕРБ-СДС и БСП.

Александров: Възможно е да започва нова голяма лява вълна в София

Лилков акцентира, че ще бъдат конструктивна опозиция в Столичния общински съвет. Също така той изтъкна, че ще внесат предложения, които имат отношение към бюджета на София.

Персонално няма да подкрепят Борис Бонев за председател на Столичния общински съвет, изтъкна Лилков.

„Няма да подкрепим избора на председател, тъй като това означава включване в управляващото мнозинство и претенция за заместник-кметски места, участие в управлението”, заяви Лилков. Той допълни, че ще подкрепят разумните предложения за столицата.

Илия Илиев: Ниската избирателна активност е страшен удар върху политическата класа

По думите му плаващите мнозинства не са решение за столицата, тъй като с времето се превръщат в икономически мнозинства, които са „много опасни”.

Лилков каза още, че са концентрирани върху влизането в Столичния общински съвет, а след анализ ще преценят дали политическият проект "Синя София" да се пренесе и на национално ниво.

Целия разговор гледайте във видеото.