Мотивите на вносителите - кабинетът „Денков” търпи провал в сферата на отбраната и сигурността

Опозицията с втори опит да свали кабинета. Този път поисканият от БСП, „Възраждане” и ИТН вот на недоверие е заради политиката в областта на отбраната и сигурността. Днес депутати се сблъскаха в залата на тази тема, а гласуването е 24 часа по-късно.

Дебатите по втория вот на недоверие продължиха над четири часа и бяха съпроводени от скандали и обвинения. Мотивите на вносителите - кабинетът „Денков” търпи провал в сферата на отбраната и сигурността.

НС гласува втория вот на недоверие към кабинета в четвъртък

Опозицията отправи и критики към управлението на министъра на отбраната. От БСП и „Възраждане” атакуваха управляващите, че със закупуването на БТР-и и даренията за Украйна работят срещу националната сигурност и обслужват чужди интереси. Пленарната зала се превърна в арена на спорове между изпълнителната власт и депутатите.

Вторият опит за сваляне на правителството започна с остри думи от вносителите.

„Решенията в сферата на сигурността и отбраната не са мотивирани от реална загриженост за хората и държавата, а от персонални политически ангажименти пред чужди държави”, каза Кристиан Вигенин от БСП.

„Купени са конграчулейшънси, но не е допринесено за бойната способност на армията”, смята Николай Дренчев от „Възраждане”.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев контраатакува: „Дезинформационната кампания, която парламентарно представени партии водят, води до увеличаване на некомплекта и снижаване на отбранителните способности на страната”, посочи той.

Петков: Отбранителната ни стратегия е да модернизираме армията с технология от 21 век

Думите му запалиха страстите в залата.

„Представете си каква сила имам, за да може с едно изказване да спра постъпването на напиращи младежи в Българската армия”, иронично заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Давате 12 лева на ден на курсантите, защото няма стол. Мястото ви не е на тази скамейка, на която сте застанал. Мястото ви е на скамейката, където застават обвиняемите, мястото ви е в затвора, Тагаренко”, каза председателят на „Възраждане” Костадин Костадинов.

Атака към управлението на правителството дойде и от партията на Слави Трифонов. „Имаме си, вместо функциониращо правителство, една „сглобка”, която всекидневно е на ръба на разпадането - като съпруга пред емоционална криза”, каза Гроздан Караджов.

Очаквано от управляващото мнозинство подкрепиха кабинетът Денков.

„Отбраната, на базата на стари руски машини, може да предизвиква носталгия у някои от вас, но реално днешната им реализация и реална боеспособност е в пъти по-лоша от технологиите, които българското правителство придобива”, беше позицията на съпредседателя на ПП-ДБ Кирил Петков.

Тагарев: Няма да успее вотът на недоверие, това е гарантирано

Макар и да запазиха мълчание в залата, ГЕРБ и ДПС изразиха своята подкрепа за правителството от кулоарите на парламента.

„През последните десет години сме направили толкова много за превъоръжаването на Българската армия, така че този вот е абсолютно безсмислен и ние няма да го подкрепим”, подчерта лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Вотът е абсолютно безпредметен и няма да бъде успешен”, добави председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

В края на дебатите премиерът Николай Денков отсече, вотът е несъстоятелен. „Опозицията отново няма истински аргументи и затова трябва да използва измислици и лъжи”, е мнението на министър-председателя.

„Просто трябваше да си мълчите, ако не искахте да предизвикате тези реакции. Възмутително е, господин Премиер! Оставка!”, апелира Вигенин.

Дали кабинетът ще оцелее ще стане ясно утре в 13:55 часа.