Премиерът поиска два доклада от вътрешния министър във връзка с протеста в София

Премиерът Николай Денков поиска два доклада от вътрешния министър във връзка с действията на протестиращите и на полицаите по време на протеста в София на 16 ноември. Това той коментира преди заседанието на Министерския съвет, като допълни, че изказвания, които чува през последните дни, го карат да мисли, че МВР отново е тръгнало в грешна посока.

„Огромното количество, преобладаващото количество, от протестиращите, използва възможността да протестира. Но сред тях имаше провокатори, които предизвикаха полицията и имат огромна вина за това, което се случи. Тези провокатори трябва да бъдат издирвани, разследвани и където е необходимо – осъдени”, настоя министър-председателят. 

Всички полицейски шефове - на извънредно изслушване в парламента

„Огромното количество от полицаите изпълниха дълга си, както трябваше да го направят, и могат да послужат за пример. Но и при тях имаше определена бройка, които превишиха правата си и използваха насилие, без това да е необходимо. Поради това те също трябва да бъдат разследвани и наказани”, каза още Денков. 


В двата доклада той очаква да са описани всички подадени сигнали. „В тези сигнали ясно да е указано кое от лицата, което ги е предизвикало от протестиращите, има определена вина, как е установена тя и какво наказание се очаква да получи. И от друга страна, по всички сигнали, свързани с насилие на полицаите – искам яснота кои са участвалите полицаи, как са разследвани, какъв е резултатът и превишилите правомощията си значително трябва да бъдат уволнени от службите, тъй като нямат място в МВР”, категоричен е премиерът.

Служители на МВР излязоха на спонтанен протест в защита на ръководството

„Тези два доклада са ми изключително важни и по отношение на протестиращите, и по отношение на полицаите. И в зависимост от това какво пише в тях, какви мерки са взети, как са наказани виновниците – ще дефинирам отношението си и към министерството, и към министъра. Надявам се, че бях достатъчно ясен”, допълни той.

Според Денков е нужна стратегия за защита на журналистите на терен, като очаква от МВР да започне обучение на полицаите как да се спазват правата на журналистите и да ги защитават по време на протести. „За да гарантираме правата на гражданите за достъп до информация, първо трябва да гарантираме сигурността и правата на медиите, които отразяват такива събития”, е позицията му.

Премиерът поясни, че е получил информация за сигнал от „БОЕЦ” към прокуратурата за действия на конкретни полицаи, които „демонстрират симпатии към чужди паравоенни организации и отправят заплахи към конкретен министър в кабинета”. Денков очаква проверка и на този сигнал, както и конкретни действия от МВР за цялостна реформа, така че такива хора да не могат да служат в силовото ведомство.