Австралия е вторият по големина износител на въглища в света

Двудневна блокада на най-голямото пристанище за въглища в света доведе до 109 ареста. Стотици активисти плуваха или използваха каяци, за да окупират корабния път на пристанището „Нюкасъл” в Австралия, за да протестират срещу бездействието в областта на климата. Те твърдят, че демонстрацита им е попречила на над половин милион тона въглища да напуснат страната.

САЩ и Франция планират да спрат частното финансиране на ТЕЦ-ове

Австралия е вторият по големина износител на въглища в света и разчита на изкопаемите горива за собствените си нужди от електроенергия. Разположено на около 170 км от Сидни, пристанището „Нюкасъл” е най-важният терминал в страната за превоз на въглища.

Приблизително 3000 души от цяла Австралия участваха в 30-часовата блокада през уикенда, която беше одобрена от полицията. Но десетки протестиращи останаха във водата след прекъсването на протеста и така предизвикаха 109 ареста, включително на пет непълнолетни, които впоследствие бяха освободени. Протестът се състоя само няколко дни преди COP28 - годишната среща на върха за глобалните промени в климата, която започва в Дубай в четвъртък.

Източник: ВВС