Момчето е диагностицирано с вродена глухота и на двете уши

„Българската Коледа” помогна на 8-годишният Мирослав Манов да чува. Момчето е  диагностицирано с вродена глухота и на двете уши, когато е на 8 месеца.

„Разбрахме у дома. Направи ни впечатление, че не се обърна по посока силен шум. Решихме първо да му направим при педиатър някаква консултация, след това ни изпратиха при специалисти”, разказа Ралица Иванова, майка на Мирослав Манов.

Лекарите констатират двустранна загуба на слуха. „Ние бяхме в шок и ужас в общи линии. Не можех да си представя, че се случва на моето дете това нещо. Последва аудиометрия, за да се установи до каква степен не чува и след това ровене в интернет, за да видим коя ще бъде следващата стъпка”, разказа още майката на Мирослав.

„Българската Коледа“: Президентът Румен Радев даде начало на инициативата в Бургас

Разбират, че за да чува, на Мирослав трябва да бъдат поставени импланти. „Разбрахме къде ги поставят, какво се изисква от нас и започнахме да действаме. Чисто финансово е много трудно. Имаме късмет, че имплантацията се поема от НЗОК с базов модел имплант ”, сподели Иванова.  

Мирослав чува първите звуци когато е на година и три месеца. „На 1 година го имплантирахме и докато зараснат раните и се постави импланта минаха няколко месеца. При самото поставяне имаше много рязка реакция, отчетлива”, разказа още майката на Мирослав.

Днес Мирослав е второкласник. Учи в масово училище и се справя доста добре. „Българската Коледа”  помага със средства за рехабилитация на говора и на слуха му.