От ВиК операторите обясняват, че скокът в цената е необходим

Шоково поскъпване на водата в почти цялата страна. От 1 януари цената на ВиК услугата ще скочи със средно 15%. От големите областни градове най-скъпо ще бъде в Бургас и Варна, където абонатите ще плащат над 4 лева за кубик вода.
Най-голям ръст се очертава в Разград, където кубик вода ще стигне цена над 6 лева. В Търговище, Ямбол и Хасково за услугите на ВиК оператора ще се плаща над 5 лева. В Сливен гражданите ще трябва да плащат с 1 лев повече спрямо цената в момента.

От ВиК операторите обясняват, че скокът в цената е необходим, за да съберат нужните приходи за ключови инвестиции във водоснабдителната система. И начисляват в сметките на потребителите инфлацията при строителните материали, а не при малката потребителска кошница.

Още в четвъртък на общественото обсъждане от институцията на Омбудсмана реагираха остро на поскъпването, заявявайки, че повече доходи за ВиК дружествата не означава по-малко загуби на годишна база, а сметката дали хората могат или не могат да си позволят тази цена, е грешна. 

“ВиК” ЕООД - София с нов управител, предишният е освободен

След Нова година Лилия от русенския квартал "Средна кула" ще трябва да плаща над 5 лева за всеки кубик вода. "Долу-горе на месец имаме средно по 10 кубика. Около 10-15 кубика, зависи", посочи тя. 

Ако потреблението на Лилия остане същото и през следващата година, тя ще трябва да плаща по 50 лева средно за вода на месец. "Сега водата като се вдигне, ще трябва да се къпем по-малко, ако нещо трябва да поливаме, няма да го правим", посочи Лилия. 

От ВиК Русе обясниха, че скокът в цената е необходим, за да се направят необходимите инвестиции и да се подобри качеството на услугата. А инфлацията при строителните материали е по-висока от тази при потребителската кошница.
"Ако не направим необходимите инвестиции, където се изливат огромни пари, няма как да гарантираме дългосрочно водоснабдяване", заяви Илиан Милев, управител ВиК - Русе. 

От институцията на Омбудсмана обаче смятат, че повече приходи заради по-високата цена на водата няма да подобрят финансовото състояние на ВиК операторите.
"От доклада на КЕВР се вижда, че загубите в страната за 2022 г. са били 61%. През 2021 г., преди първото увеличение, са били 59%", каза Цветанка Илиева, главен експерт към Омбудсмана на Република България. 

От водоснабдителните дружества заявиха, че все пак спад в цената може и да има. Но не в близкото бъдеще. "Инфлацията, която ще се заложи догодина, ще е по-малка от натрупаната през тази", съобщи Милев. 

Омбудсманът възрази остро срещу драстичния скок на цените на водата

Според ВиК операторите цената е сметната така, че хората да могат да я платят. "Социалната поносимост се определя на база на доходи, които са дадени от НСИ, но е посочено, че те са с голяма степен на грешка. Те не са коректни", добави Илиева. 

"НСИ многократно посочи, че изследването на домакинските бюджети е единственият официален източник за доходите на домакинствата", съобщи Ивайло Касчиев, директор на Дирекция „Водоснабдителни и канализационни услуги“ в КЕВР.

А докато институциите спорят, на Лилия ѝ остава да разчита само на едно - децата. "Помагат, как иначе, ако не са те. Да са живи и здрави, че работят и ни помагат", добави тя. 

Репортер: Георги Карамфилов

Източник: БГНЕС