Коментар на Пламен Таушанов и Боряна Ботева

Къде е мястото на пациентите на фона на конфликтите и трусовете в здравеопазването? Темата в студиото на „Здравей, България” коментираха председателят на Българската асоциация за закрила на пациентите Пламен Таушанов и председателят на Сдружението за развитие на българското здравеопазване Боряна Ботева.

„Не може да се разбере кой крив, кой прав. Всякакви сюжетни линии се представят пред медиите. Министърът на здравеопазването има право да уволни всеки изпълнителен директор дори без проверка по договор за управление, по който е назначен. В случая друг е въпросът дали това, което се представя като основание – е точно така. Но в края на краищата какво го интересува пациентът кой е директор?”, коментира Таушанов казуса с „Пирогов”.

Димитров: Инсинуациите, че „Пирогов” фалира, са недопустими и политически незрели

„Също споделям мнението, че подобни борби и рокади трябва да стоят далеч от пациентите. Тях ги касае да има грижа към тях и да получават качествено здравеопазване”, подчерта Ботева.

Двамата обсъдиха и бюджета за здраве за следващата година. „Основният проблем е, че тази година финансирането е с един милиард плюс. НЗОК наистина се опитва да даде повече пари за първична и специализирана болнична помощ. Друг е въпросът дали това реално ще се случи. Когато обаче оценяваме дейността на един директор, трябва да видим дали достъпът на пациентите в лечебното заведение се е увеличил, колко медицински сестри и лекари се грижат за болните и дали пациентите са удовлетворени от услугата. А това са въпроси, които въобще не се коментират”, категоричен е Таушанов.

„Обратната връзка с пациентите е изключително важна. Реално ще има много повече пари в здравеопазването. Много повече изследвания. Но трябва да я има и обратната връзка с пациентите – доколко те са получили тези изследвания и дали са доволни”,  заяви Ботева.

Целия разговор гледайте във видеото.