Земеделци и пчелари са против унищожаването на биоземеделието у нас

Земеделци протестират пред Министерски съвет. Недоволството е заради възможността да навлязат нови генномодифицирани продукти на българския пазар. Решението трябва да бъде гласуване в понеделник в Брюксел, където ще присъства земеделския министър Кирил Вътев.

Огнян Боюклиев: До август са закрити 323 кравеферми и 305 овчарници

В понеделник министъра на земеделието Кирил Вътев трябва да защити позицията на България по време на комисията по земеделие в Брюксел. На 6 декември МС взе решение да подкрепи испанското предложение и да разреши ползването на нови геномни техники. След острата реакция на част от земеделския бранш и извънредна парламентарна комисия лично Кирил Петков обяви, че страната ни ще гласува „въздържал се”.

Според Марияна Христова от Асоциация „България свободна от ГМО”, това че България ще гласува „въздържал се” не означава нищо решено. „Ако няма квалифицирани мнозинство, което веднага да приложи този регламент, което с върховенство над нашите закони, ние тръгваме по така наречената бавна писта. Това означава, че въпросите за ГМО тепърва ще се дискутират на европейско ниво”, каза тя.

"В регламента е изведена категория 1, за която няма никакви оценки на риски, никаква проверка и производителите ще произвеждат без да знаят дали това е ГМО",  заяви Светлана Николова от Сдружение "Агролинк".

Репортер: Тоня Стоянович