Темата предизвика полемика дори на политическата сцена

Истинска политическа война се разрази във Франция заради предложението за ограничаване на скоростта по околовръстния път на Париж до 50 км/ч. Правителството твърди, че подобна мярка буквално ще подлуди шофьорите, но кметът на френската столица настоява, че мръсният въздух и шумът тровят здравето на близо половин милион души, които живеят около парижката периферия.

Често говорим за мерките, които целят да превърнат Париж в екологично чист град. В тази връзка основна част от политиката на кмета Ан Идалго е насочена към намаляване на автомобилното пространство. По-високи данъци за шофьорите, по-скъп паркинг, повече пешеходни зони и драстично ограничаване на скоростта в Париж - някои от решенията са спорни и водят до сериозни полемики, като предложението по околовръстния път да се кара с 50 км/ч. Още през 2014 г Идалго се прицели в околовръстното, когато ограничи максималната разрешената скорост от 90 км/ч до 70 км/ч.

Катедралата „Нотр Дам” в Париж получава уникална противопожарна система

Нова война заплашва сигурността на френската политическа сцена. Транспортният министър нарече „брутално” намерението на кмета на Париж да намали скоростта за движение по околовръстния път на столицата. „Околовръстното действително се управлява от кметството на Париж, но подобни решения трябва да бъдат валидирани от държавата. Не мисля, че идеята скоростта да бъде намалена до 50 км/ч е добра. Отворени сме към предложението за пътна лента за споделено пътуване, за да стимулираме колективния транспорт, но тази лента, заедно с ограничаването на скоростта, буквално ще подлудят хората”, коментира Клеман Бон.

В края на ноември кметството на Париж обяви желанието си да намали максималната скорост по околовръстното от септември 2024 г. Ограничението цели да намали шума, замърсяването на въздуха и риска от инциденти за повече от половин милион души, които живеят около парижкия периферик. Правителството се противопоставя категорично на идеята заради липсата на точно проучване за въздействие върху околната среда и здравето на хората. Ежедневно пътната артерия се използва от над 1.2 милиона превозни средства. През последните десетилетия скоростта по 35-километровият пътен пояс, който опасва Париж, е неколкократно ограничавана – от 90 км/ч до 70 км/ч през 2014 г. Лимити има и на повечето улици в самия град, където може да се кара с не повече от 30 км/ч.

Повече гледайте във видеото.