В началото технологията ще се използва за хора с двигателни проблеми

Компанията на Илон Мъск Neuralink обяви, че е извършила успешна имплантация на безжичен мозъчен чип на човек. Така, например, хората ще могат да управляват компютри и телефони, които се свържат с чипа.

Във видеото може да видите маймуна. Тя играе видеоигра. И ако това ви се струва странно, то нека уточним, че го прави със силата на мисълта си.

„Посредством имплантиран в нея чип, в нейната мозъчна кора, изпраща безжични импулси, които се улавят от специално приложение на мобилно устройство“, обясни експертът по киберсигурност Любомир Тулев. 

Чипът е поставен в черепа на макака Пейджър преди две години. В наши дни говорим за много по-голям пробив.

„Това е нова технология, която се прилага по оперативен път – отварят главата на човека и в мозъка инсталират чип с батерия и безжично зарядно. Вечер лягаш на възглавницата със зарядното. Зареждаш от време на време тази батерия. Доколкото четох този чип има 64 нишки, които проникват в различни центрове на мозъка и предават сигнали. По този начин хора, които са обездвижени от заболявания, получават възможността, чрез мисъл, да управляват отново крайниците си. Чипът прави нещо подобно на това, което върши мозъкът, когато е здрав и няма увреждания”, обясни Светлин Наков, софтуерен инженер и създател на „СофтУни”.  

Означава ли всичко това нова надежда? „От ж.к. "Надежда" посрещнахме с надежда новината, че ще бъдем чипирани. Д-р Дамянов от кварталната поликлиника беше много спокоен и каза: „Досега преглеждах болни с грип, сега ще преглеждам болни с чип“, пошегува се хумористът Венци Мартинов. 

Или означава повод за притеснение? „В момента, в който чипът ще започне да получава информация дали няма да има такива хора, които така да манипулират информацията и да подадат в човешкото тяло определени насоки и този човек да се държи по определен начин“, допълни Тулев. 

Компания на Мъск имплантира мозъчен чип на човек

Но как точно ще работи чипът?  „Google, отвори ми вратата. Вместо да го кажем, ще си го помислим“, посочи Наков. Той обясни още, че технологията е в ранен стадий на развитие и предстоят изпитания, които ще продължат вероятно около шест години.

„Става въпрос за медицинска технология, там регулациите са много строги и бавни. Но е дадено разрешение да се правят тези експерименти”, обясни Наков.

„Интересното е, че се планира това да бъде както входно, така и изходно устройство. Входно означава от външния свят да получиш информация. Представете си, че това е един Bluetooth Low Energy, който се свързва с нормален телефон. Защото те твърдят, че се свързва с телефон. Без да съм им гледал нещата, телефонът може се свърже през Wi-Fi, през Bluetooth и през NFC. Очевидно е Bluetooth, защото ако нямаш Wi-Fi, какво - няма да виждаш ли!? Bluetooth връзка може да подаде външна информация от интернет - да кажем от ChatGPT или някакъв друг изкуствен интелект”, обясни софтуерният инженер. 

По думите му подобни технологии съществуват и в момента - като VR очилата, например. 

На първия етап от развитието на технологията тя ще се използва за хора с двигателни проблеми. На втория етап чипът не само ще изпраща информация, но и ще приема такава. 

„Илон Мъск говори за това, че на втория етап ще имаме за хора, които са слепи и не могат да виждат - външни устройства, тоест външни очи, които ще изпращат тази информация обратно до чипа в нашия човешки мозък“, каза експертът по киберсигурност. 

Третият етап предвижда хората да комуникират през телепатия. А докато това се случи: „Да помолим г-н Мъск като ни слага и дава нови чипове, да ни подари и нови джипове“, добави хумористът Мартинов.