И в Каталуния имат подобен проблем

Обществени басейни във Франция затварят заради невъзможност да плащат високите сметки за електроенергия. И в Каталуния имат този проблем, но там причината е друга – няма вода. Заради рекордната суша регионът се готви да обяви извънредно положение и режим на водата.

Макар да говорим по-малко за енергийна пестеливост, високите сметки за ток продължават да затварят много бизнеси. Във Франция цената на енергията кара все повече общини да затварят басейни през зимата – между декември и февруари - и то не само през този студен сезон, но и през всички следващи зими.

Годишните разходи на плувните басейни са се увеличили с над 30%, което на много места, прави целогодишната им работа невъзможна.

Климатичните промени са причина за рекордната суша в амазонските дъждовни гори

Планът за пестене на енергия в Европа включва затварянето на басейни във Франция. Още през 2022 г. тридесет плувни съоръжения трябваше да преустановят дейност поради невъзможност да плащат сметките си за ток и газ.

През зимата кризата удари басейните на закрито. Част от тях затварят между декември и февруари, а някои общини взеха радикални решения – тримесечното зимно затваряне да се прилага и през следващите години.

За нови ограничения се готвят и басейните в Каталуния. Там проблем не са сметките за ток, а липсата на вода. Регионът преживява най-лошата суша, регистрирана някога.

Каталунското правителство се подготвя за извънредно положение и режим на водата. 

Пълненето на празни басейни ще бъде забранено. Душовете, включително и тези на плажа, ще бъдат спрени, а нарушителите наказвани с глоби до 3000 евро.

„Започнахме да прилагаме редица мерки за намаляване на консумацията на вода в съоръженията с 20%. Сред тях са използването на душове с по-ниско налягане и по-кратка продължителност”, разказва Виктор Венеди, директор на обществено спортно съоръжение.

В Каталуния ще бъде забранено и миенето на коли. Местната власт поиска жителите да намалят използването си на вода с 5%, а фермерите с до 80%.

В каталунския язовир Сау нивото на водата падна толкова ниско, че се виждаха руини, потопени във вода през 60-те години.

Миналата година правителството одобри пакет от помощи, които да борят последствията от сушата в размер на над 2 милиарда евро. Част от тях да директна помощ за селското стопанство, а друга са отпуснати за изграждане на  инсталации за обезсоляване и удвояване на повторното използване на градската вода.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.