В събота акцентът ще бъде войната в Украйна

Смъртта на Навални разтърси света. Рязко измести и акцента на конференцията за сигурност в Мюнхен. Държавните и правителствени ръководители коментираха съдбата на най-известния критик на Владимир Путин.

Новината подейства като катализатор на настроенията, че Русия се превръща във все по-голяма заплаха за Европа и държавите трябва да се съобразят с тази реалност. 

Германският министър на отбраната Борис Писториус намекна, че се съмнява че Навални е бил убит от режима в Кремъл. А външният министър Аналена Бербок каза, че като символ на свободата в днешна Русия той е трябвало да умре.

След смъртта на Навални: Как реагира светът?

“Силно шокиран съм от новината за смъртта на Алексей Навални. Той плати за смелата си постъпка да се върне в Русия с живота си. Не ми трябва да съм криминолог, за да имам силни подозрения за обстоятелствата”, каза Писториус.

“Алексей Навални беше символ на свободна и демократична Русия. Точно затова трябваше да умре. Мислите му са със съпругата и децата му, както и с всички, които защитават свободата в Русия, които са заключени и чиято уста е запушена”, посочи Бербок.

Външният министър на Полша Радослав Сикорски каза: "Заседанието започна с минута мълчание в памет на Навални. Тази ужасна новина отново ни припомня с кого си имаме работа в Кремъл. Надявам се, че всички тези, които шушукат по ъглите за споразумение с Кремъл ще осъзнаят, че имаме работа с хора, които не спазват споразуменията и убиват опонентите си."

В събота в Мюнхен акцентът ще бъде войната в Украйна. Украинският президент Зеленски ще се срещне с американския вицепрезидент Камала Харис, с американския външен министър Антъни Блинкен, но и с други представители на американската делегация. Целта на срещата е да се вдигне блокадата на републиканците за нов пакет военна помощ за Украйна.

ВСИЧКО ЗА СМЪРТТА НА НАВАЛНИ ЧЕТЕТЕ ТУК