Според нея Мартин Божанов е бил сътрудник на МВР

Нови заплахи към съдия Владислава Цариградска. Пред NOVA тя заяви, че снощи е получила съобщение, през нейна позната, от директора на Дирекция „Публична комуникация” на Прокуратурата Веселин Иванов. В него се казвало: „Тази жена да се кротне”. Той категорично отрече да е отправял заплахи.

Двете схеми за търговия с влияние в съдебната система - на Мартин Божанов-Нотариуса и на Петър Петров-Еврото, се оказват все по-преплетени. Причината - имената на Иван Гешев, Борислав Сарафов и Любена Павлова се споменават и в разследването за ресторанта „Осемте джуджета”, и за частния клуб на Божанов.

Часове, след като съдия Владислава Цариградска изразява недоумение, че шефът на Дирекция „Публична комуникация” на Прокуратурата е човекът, подал първия сигнал срещу и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, тя получава предупреждение. Пред NOVA разказа, че то дошло индиректно от Иванов, който оглавява пресцентъра на обвинението.

„В късните часове от обща позната, която сме имали с Веселин Иванов, аз получих предупреждение, че „трябва да се кротна. Точните думи бяха: „Кажи на тази жена да се кротне”, посочи Цариградска.

С публикация във Facebook Иванов категорично отхвърли твърденията на съдия Цариградска. Според него тиражирането на името му в публичното пространство с непроверени твърдения е в разрез с Етичния кодекс на българския магистрат. И определя като несериозно, че като съдебен служител, си е позволил да отправя под каквато и да било форма заплаха към въпросния съдия, а и изобщо към магистрат.

„Кажи на тая жена да се кротне”: Нови заплахи срещу съдия Цариградска

Подобни съобщения е получила и проф. Асена Сербезова, твърди съдия Цариградска. Сербезова беше обвинена за всяване на паника за евентуален недостиг на лекарства по време на COVID кризата. „Знаете, че с нея имаше саморазправа, с тези похвати, за които и аз разказвам, и цялото общество вижда. Вероятно лексиката е била по- различна”, каза съдийката.

За NOVA проф. Сербезова потвърди за получени заплахи. По думите ѝ няколко дни след среща с тогавашния обвинител номер едно Иван Гешев, на която обсъждали как прокуратурата да проверява за спекула с медикаменти, но без да стресира фармацевтите, получила телефонно обаждане.

„Обади ми се човек, който представлява институцията. Имаше свидетел на този разговор. Точният израз беше: „Ако не престанете да ревете за проверките към вас, ще бъдат приложени силови методи”, потвърди бившият председател на Българския фармацевтичен съюз.

Месец по-късно ѝ е било повдигнато обвинение за всяване на паника. Следва оправдателна присъда, а проф. Сербезова съди прокуратурата за 70 хил. лв. неимуществени вреди.

Ръководителят на пресцентъра на Прокуратурата отговори на твърдението на Цариградска за отправени заплахи

От миналата седмица съдия Цариградска отново е с охрана. Според нея, след като е била заплашена през 2020 г. от Мартин Божанов-Нотариуса, в ГДБОП е имало разработка с данни за по-тежки престъпления. „Вероятно търговия с влияние, подкупи и други престъпления, извършвани от най-високопоставени магистрати”, посочи тя.

Разплитането на казуса, смята съдия Цариградска, е можело да стане след проверка дали тя и други магистрати са били незаконно подслушвани, когато е получила заплахите от Божанов. Но малко преди да изтече 6-месечният срок, в който Бюрото за контрол над СРС-та трябва да излезе със становище, оттам я попитали кой е нейният кабинет.

„В съда в Луковит има два съдийски кабинета. Бюрото шест месеца не можа да разбере кой кабинет аз съм ползвала и да извърши проверка”, обясни тя.

Според Цариградска Божанов е бил сътрудник на МВР, за което има и доказателства. „За МВР съм сигурна, че той е бил таен сътрудник. Имал е водещ ръководител от МВР и по неофициална информация този негов ръководител е от Трето районно управление и съвсем наскоро е бил освободен от длъжност”, заяви тя.

„Това е въпрос, който ще бъде изяснен в рамките на воденото досъдебно производство”, категорично заяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase