Лидерът на ГЕРБ очерта недостатъците, които вижда в предложението

Разпределянето на постовете в държавата продължава да залага мини между партиите в управлението. След категоричния отказ на вицепремиера Мария Габриел да подпише предложения от ПП-ДБ меморандум, днес от ГЕРБ-СДС хвърлиха светлина върху причината за това. Отново на дневен ред излезе въпросът за избора на шефове на регулаторите. Беше отворен и нов фронт за противопоставяне.

Лидерът на ГЕРБ очерта недостатъците, които вижда в предложението. „Меморандумът е подготвен материал, върху който се водят преговори. Като попската работа е -  един поп казал: "Няма да гледате какво правя, а ще слушате какво говоря". В него пише, че кандидатурите трябва да бъдат прозрачни, непартийни, ярки, експерти. ПП–ДБ не спазват тези принципи”, коментира Бойко Борисов.

Пеевски: Лично аз отказах на Христо Иванов делкането, което той ми предложи в моя кабинет

Той отново повдигна темата за регулаторите. „Станислав Тодоров за КЕВР, депутат от ПП - ярка политическа фигура, Петър Петров - за зам.-шеф на ДАНС. Петков се опитваше да ме убеди за това назначение. Това ли са непартийни, прозрачни фигури? Гюров в БНБ - отново политическа фигура... Шефът на АДФИ как беше избран? НПО се произнесоха, но чухме ли ги? Шефът на митниците защо беше сменен. Ние доведохме българския еврокомисар за министър, те доведоха ярки политически фигури за министри и за премиер. Не спазват нито един принцип", каза Борисов.

Меморандумът на ПП-ДБ отвори нов фронт. От ДПС атакуваха остро Христо Иванов. „Лично аз отказах на Христо Иванов делкането, което той ми предложи в моя кабинет”. Това заяви в кулоарите на НС председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски. По думите му „Христо Иванов и олигарсите зад него искат да вземат прокуратурата”. „Битката е за КПКОНПИ и Прокуратурата. Имаше добри разговори за Конституцията, как всичко ще е прозрачно. Логично е, когато има определени парламентарни групи – управляващи, опозиция, подкрепящи, регулаторите да бъдат на цялата държава, а не делнати 50/50”, допълни Пеевски.

Борисов: Меморандумът на ПП–ДБ е като попската работа - "не гледайте какво правя, а слушайте какво говоря"

Не закъсня и отговорът на съпредседателя на "Демократична България". „Ние за регулаторите искаме да разговаряме с ГЕРБ, а изведнъж ДПС се самовзривява. Ако на някой не му е ясно - проблемът е, че ДПС искат да бъдат скритият партньор на ГЕРБ в регулаторите и че не искат да има ясни правила и регламент с ясна политическа отговорност”, коментира Христо Иванов. „Продължаваме да вярваме, че пътят е към преговори, а не към извънредни избори, така че да проявим хладнокръвие и разум и да разговаряме”, призова той.

В отговор на думите на Пеевски, съпредседателят на ДБ каза: „Нима това, че ние сме разговаряли с ДПС, е новина? ДПС имат обективен интерес да се опитат да си променят позиционирането – и вътрешнополитически, и в международен план, подкрепящи реформата в Конституцията. Пеевски обаче е напът да изгори този капитал, защото сдържаността не му е силна черта”, коментира Христо Иванов. 

"Мафията започва да се самоизяжда". Така лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира новия трус в управляващата некоалиция и предложения във вторник меморандум. Според нея "тези хора", визирайки ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС, са се събрали само за постове, пари, власт и разпарчатосване на държавата. „Христо Иванов, който стоеше в лодка пред сараите на Доган, сега стои в скута на Пеевски и уговаря главен прокурор. Такова политическо лицемерие едва ли сме виждали”, смята Нинова. По думите ѝ ПП-ДБ щели да борят мафията, но са се прегърнали с нея.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase