Лидерът на ПГ на ДПС обвини Иванов, че тласка държавата към избори, съпредседателят на ДБ не си замълча

Нов обрат в отношенията между партньорите в управлението. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обясни, че очаква в понеделник Мария Габриел и Николай Денков да са готови с оценката на министрите, а след нея от ГЕРБ били готови да преговарят. За пореден ден от „Продължаваме Промяната - Демократична България” призоваха партньорите си да излязат със свои предложения, за да има диалог.

Записаното в меморандума продължи да изостря тона на друг фронт - между ДПС и „Демократична България”. Делян Пеевски и Христо Иванов влязоха в директен сблъсък. Пеевски обвини Иванов, че се опитва да предизвика предсрочни избори. Съпредседателят на ДБ отрече и отговори - Пеевски се ядосва, че не може да има пълен контрол над държавата.

От Варна Борисов даде крачка назад и обясни, че разговори може да има след оценката на министрите. „Разбира се, че ще има разговори. Вчера Мария Габриел и Денков са си говорили. До понеделник сигурно ще има оценка на министрите. Да дойдат, да видим отчета за министрите и да поставим нашите условия. Кои не можем да подкрепим ние, защото в края на краищата нашите избиратели ще ни питат: „Защо?”, посочи той.

От София Кирил Петков призова - време е да се седне на една маса. „Стига толкова димки, кой ще бъде външен министър и кой - не. Въпросите са: „Комисията за защита на конкуренцията ще работи ли през следващите пет години?”, „Ще имаме ли Мартин Божанов-Нотариуса?”. Това са истинските въпроси, всичко друго е театър”, отговори той.

Пеевски: Човекът, който тласка България към избори, е Христо Иванов

И докато страстите при партньорите поутихнаха, то напрежението между ДПС и ДБ продължи да ескалира. Словесните престрелки между Пеевски и Иванов преминаха във втори рунд. Председателят на ПГ на Движението атакува - Христо Иванов тикал държавата към избори.

„Този пасквил, „мунмурандум” както го нарекоха, е написан от Христо Иванов. Другите му се подведоха, изложиха се. Видяха, че това нещо е, за да се глътне държавата. Просто моят приятел Христо обърна държавата на един голям телевизор, реши да го глътне и се задави”, заяви Пеевски.

„Той е малко библейски тип документ, защото са работили много хора и от тази гледна точка ще разочаровам Пеевски, той няма автор. Пеевски най-добре знае в чия уста е държавата. Много болезнено преживява идеята, че 100-те процента контрол над държавата, които е свикнал, че му се дължат, вече не могат да продължат”, отвърна Иванов.

В спора се стигна до размяна на епитети. „Като гледам, всички танцуват около малката бъбрива Шехерезада Христо, той ги подвежда и те се подвеждат. Разбирам, че колегите нямат опит, но просто трябва да се отърсят от неговите номера. Христо, като го гледам, е от най-древната професия, просто една малка сладка куртизанка, която понякога лъже, после си признава, сяда по скутове, после излиза обиден” , посочи председателят на ПГ на ДПС.

 „Технологията на това, което  Пеевски прави, е проста. Той се опитва да въвлече всички в един отвратителен кален скандал, по логиката, че „пачавра леке не хваща”. Него не го притеснява да участва в подобно нещо. Цитира някакви измислици, с което да ни кара да отговаряме на тях. Това, разбира се, ще въвлече всички и ще направи невъзможно продължаването на управлението. Той го прави, защото не може да приеме, че трябва да има ясна договорка за това как ще се носи отговорност за разпределението”, заяви Иванов.

Христо Иванов: Пеевски не може да приеме, че трябва да има ясна договорка как ще се носи отговорност

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase